SYNTHESIS OF B VITAMINS BY MICROORGANISMS IN SOIL

Main Article Content

Zafarjon Jabbarov
Dildora Begimova

Abstract

This article is devoted to the synthesis of vitamins in the soil. The article discusses the features of the synthesis of B vitamins in the soil by cellulose-destroying microorganisms - bacteria, fungi and actinomycetes in the environment of various carbon sources. At the same time, the results obtained on the basis of the experiments of various scientists who conducted research on this topic were analyzed, compared and summarized. As a result of the study and generalization of the conducted scientific research, conclusions were drawn about the productivity and other features of the synthesis of B vitamins in the soil by various microorganisms.


 

Article Details

How to Cite
Jabbarov, Z., & Begimova, D. (2024). SYNTHESIS OF B VITAMINS BY MICROORGANISMS IN SOIL. Scientific Journal of the Fergana State University, 30(5), 75. Retrieved from https://journal.fdu.uz/index.php/sjfsu/article/view/4677
Section
Biology
Author Biographies

Zafarjon Jabbarov, O‘zbekiston Milliy Universiteti

O‘zbekiston Milliy Universiteti, biologiya fanlari doktori, professor

Dildora Begimova, O‘zbekiston Milliy Universiteti

O‘zbekiston Milliy Universiteti, tayanch doktorant

References

Watanabe, F., & Bito, T. (2018). Vitamin B12 sources and microbial interaction. Experimental Biology and Medicine, 243(2), 148-158.

Vranova, V., Rejsek, K., & Formanek, P. (2013). Aliphatic, cyclic, and aromatic organic acids, vitamins, and carbohydrates in soil: a review. The Scientific World Journal, 2013.

Palacios, O. A., Bashan, Y., & de-Bashan, L. E. (2014). Proven and potential involvement of vitamins in interactions of plants with plant growth-promoting bacteria—an overview. Biology and fertility of soils, 50(3), 415-432.

Watanabe, F., & Bito, T. (2018). Vitamin B12 sources and microbial interaction. Experimental Biology and Medicine, 243(2), 148-158.

Senesi, N., & Loffredo, E. (2018). The chemistry of soil organic matter. In Soil physical chemistry (pp. 239-370). CRC press.

Belal, B. E. A., El-Kenawy, M. A., & Uwakiem, M. K. (2016). Foliar application of some amino acids and vitamins to improve growth, physical and chemical properties of flame seedless grapevines. Egypt. J. Hort, 43(1), 123-136.

Watanabe, F., Yabuta, Y., Tanioka, Y., & Bito, T. (2013). Biologically active vitamin B12 compounds in foods for preventing deficiency among vegetarians and elderly subjects. Journal of agricultural and food chemistry, 61(28), 6769-6775.

Stabler, S. P. (2020). Vitamin B12. In Present knowledge in nutrition (pp. 257-271). Academic Press.

Cooper, M. B., Kazamia, E., Helliwell, K. E., Kudahl, U. J., Sayer, A., Wheeler, G. L., & Smith, A. G. (2019). Cross-exchange of B-vitamins underpins a mutualistic interaction between Ostreococcus tauri and Dinoroseobacter shibae. The ISME journal, 13(2), 334-345.

Fitzpatrick, T. B., & Chapman, L. M. (2020). The importance of thiamine (vitamin B1) in plant health: From crop yield to biofortification. Journal of Biological Chemistry, 295(34), 12002-12013.

Kinoshita S. Biochemistry of industral microorganism. –London – New-York, 1963. – P.210.

Szegi J.A. Kulonbozo Novenyi anyagok nataza, nahany B csoporthoz tartozovitamin szinterisere a talatjan// Agrokem. Talatjan. – 1966. T. 15, № 3/4. – S. 523-532.

Szegi J.A. The synthesis of stimulating and inhibiting substances by cellulose decomposing microorganisms/ J.Szegi, Ee.Timar// VIII International congress of soil biology. – Bucharest, 1964. – P. 44-46.

Аньшаков В.И., Алпеева И.С., Брыкина Г.Д., Лазарева Е.Е. Определение витамина е методом высокоэффективной жидкостной хроматографии с косвенным спектрофотометрическимдетектированием // Вестник Московского университета. Серия 2. Химия. 2000. №4.

Бунтова Е.А. Влияние бактеризации семян фасоли на продуктивность растений и биологическую активность чернозема выщелеченного: автореф. Дис. ... конд. с.–х наук. Новосибирск, 2002. – 19с.

ВЭЖХ в биохимии / Под ред. А. Хеншена и др. М., 1988. С. 591.

Возняковская Ю.М. Микрофлора растений и урожай. –Л.: Колос, 1969. -240 с.

Вухрер Э.Г. Микробиологическая и биологическая активность почв Киргизской ССР:автореф. Дисс. ...д-ра биол.наук. – Вильнюс, 1967. –с. 46.

Красильникова Н.А. Микроорганизмы почвы и высшие растения. –М.: Издательство АН СССР, 1958. 462 с.

Наплекова Н.Н. Аэробное разложение целлюлозы микроорганизмами в почвах Западной Сибири: автореф. дисс. доктора биол. наук. – Новосибирск, 1971. -50 с.

Наплекова Н.Н. Выделение витаминов в среду микроорганизмами, растущими на клетчатке // Изв. СО АН СССР, сер. биол. -1973. –Вып. 3. –с. 52-56

Наплекова Н.Н. Метоболиты аэробных целлюлозоразрушающих микроорганизмов и их роль в почвах. Монография. –Новосибирск, 2010. С.35.

Пошон Ж. Почвенная микробиология / Ж. Пошон, Г. Баржак. –М.: Изд-во иностр. лит., 1980. –С.526

Прибылых Е.И. Влияние экологических факторов на биологическую активность мерзлотной таежной палевой почвы Центральной Якутии: автореф.дисс. канд.с-х.наук. –Новосибирск, 2005. –с. 19.

Сафронова Л.Г. Витаминообразующая способность спутников целлюлозных бактерий // Изв. СО АН СССР, сер.биол.наук – 1985. 5, вып.3. –С. 23-28

Сафронова Л.Г. Влияние витаминов на разложение целлюлозы аэробными бактериями // Изв. СО АН СССР, сер.биол.наук – 1982. –Вып. 3, 15. – С. 17-22.

Most read articles by the same author(s)