CHEMICAL COMPOSITION IN CHOCOLATE AND ANALYSIS BY PHYSICO-CHEMICAL INDICATOR

Main Article Content

Иброхим Асқаров
Шаҳобиддин Қирғизов
Юлдуз Бадалова

Abstract

This article describes the composition and types of chocolate and the requirements for it in the normative document. The physicochemical parameters and quality of some chocolates have been checked and the results received

Article Details

How to Cite
Асқаров , И., Қирғизов , Ш., & Бадалова , Ю. (2023). CHEMICAL COMPOSITION IN CHOCOLATE AND ANALYSIS BY PHYSICO-CHEMICAL INDICATOR . Scientific Journal of the Fergana State University, (1), 8. Retrieved from https://journal.fdu.uz/index.php/sjfsu/article/view/1146
Section
Chemistry
Author Biographies

Иброхим Асқаров , Andijan State University

Андижон давлат университети, кимё фанлари доктори, профессор

Шаҳобиддин Қирғизов , Andijan State University

Андижон давлат университети, кимё фанлари номзоди, профессор в.б

Юлдуз Бадалова , Andijan State University

Андижон давлат университети, магистрант

References

Асқаров И.Р., Қирғизов Ш.М. ва бошқ., Товарлар кимёси, ‒ Т.: Янги аср авлоди, 2019.

Костюченко Г. Шоколад ‒ полезные свойства. // Продовольственный торгово-промышленный журнал, №6. 2010.

Киргизов Ш.М., Бадалова Ю., Лутфуллин К.Л., Кулимов О. Товарлар кимёси ҳамда халқ табобати муаммолари ва истиқболлари мавзусидаги 7-халқаро илмий-амалий конференция материаллари. ‒ Андижон. 2020.18-19 сентябрь.

Асқаров И.Р. Товарлар кимёси. ‒ Т., Фан ва технологиялар марказининг босмахонаси. 2019.

Химический состав российских пищевых продуктов: Справочник/ Под редакцией проф. Скурихина И.М. и проф. Тутельяна В.А.. ‒ М.: ДеЛи принт, 2008.

ГОСТ 31721-2012 Шоколад. Общие технические условия. ‒ М., Стандартинформ, 2013.

Драгилев А.И., Маршалкин Г.А. Основы кондитерского производства. – М.: ДеЛи Принт, 2005.

ГОСТ 5900-2014. Изделия кондитерские. Метод определения влаги и сухих веществ. ‒ М.: Стандартинформ, 2019.

ГОСТ 5903-89. Изделия кондитерские. Метод определения сахара. ‒ М.: ИПК Издательство стандартов, 2004.

ГОСТ 5901-2014. Изделия кондитерские. Метод определения массовой доли золы и металломагнитной примеси. ‒ М.: Стандартинформ, 2019.

Most read articles by the same author(s)