sg
O‘zbekcha

NON ISHLAB CHIQARISHDA UNNING SIFAT KO‘RSATKICHLARI

Mualliflar

  • Feruz Qobilov

    Shahrisabz Branch of Tashkent Institute of Chemical Technology
  • Xasan Berdimuradov

    Shahrisabz Branch of Tashkent Institute of Chemical Technology
  • Erkinjon Raxmonov

    Shahrisabz Branch of Tashkent Institute of Chemical Technology

Kalit so‘zlar:

Kleykovina, shaffoflik, kuldorlik, non mahsulotlari, bug'doy uni, namlik, fizik-kimyoviy ko‘rsatkichlar,geometrik ko‘rsatkichlar.

Annotatsiya

Ushbu maqola respublikamizda ishlab chiqarilayotgan non va non mahsulotlari sifatini yaxshilash maqsadida asosiy xomashyo sifatida ishlatiladigan unning sifat ko‘rsatkichlarini aniqlashdan iborat. Hozirgi kunda aholini non mahsulotlariga bo‘lgan talabi kun sayin ortib bormoqda. Buning uchun tayyorlaydigan mahsulotimizning xomashyosini sifat ko‘rsatkichi muhim ahamiyat kasb etadi. Non mahsulotlarining sifati ularning energetik xossalari, oziqaviy va biologik qiymatga ega moddalar miqdori, oziqaviy zararsizligi, tashqi ko‘rinishi, konsistensiyasi, ta’mi va hidi kabi xossalarini o‘rganish muhim ahamiyatga ega. So‘nggi yillarda mahalliy bug'doy navlaridan tortilgan unlarning nonvoylik xossalarining pasayishi ishlab chiqarilayotgan non mahsulotlarining sifatini pasayishiga olib kelmoqda.

Non sifati xom ashyoning sifatiga, birinchi navbatda unning novvoylik xossalariga, non tayyorlash texnologik jarayonining alohida bosqichlarini amalga oshirish usullari va rejimlariga, non mahsulotlarining sifatini yaxshilashga mo‘ljallangan maxsus qo‘shimchalar qo‘llanilishiga bog‘liq. Lekin hozirgi vaqtda non mahsulotlarini ishlab chiqarishda ularning sifatini yaxshilash uchun tabiiy qo‘shimchalar bilan birgalikda, kimyoviy qo‘shimchalardan foydalanilmoqda. Bu esa aholi orasida har xil kasalliklarni keltirib chiqarishi bilan birgalikda insonlar salomatligiga salbiy ta'sir ko‘rsatmoqda. Biz faqatgina non va non mahsulotlari ishlab chiqarishda xom ashyoni sifatiga e'tibor beribgina qolmasdan, balki yetishtirilayotgan bug'doy doniga berilayotgan agrotexnik jarayonga ham e'tibor qaratishimiz kerak.

Mualliflar haqida

  • Feruz Qobilov, Shahrisabz Branch of Tashkent Institute of Chemical Technology

    Shahrisabz Branch of Tashkent Institute of Chemical Technology

  • Xasan Berdimuradov, Shahrisabz Branch of Tashkent Institute of Chemical Technology

    Toshkent kimyo-texnologiya instituti Shahrisabz filiali katta o‘qituvchisi

  • Erkinjon Raxmonov, Shahrisabz Branch of Tashkent Institute of Chemical Technology

    Toshkent kimyo-texnologiya instituti Shahrisabz filiali assistenti

Adabiyotlar

Махаммадиев С.К., Саттаров Ж.С. Взаимодействие сортов озимой пшеницы и удобрений на староорошаемом типичном сероземе // Журнал «Плодородие». - Москва, 2016. - № 2 (89). - С. 12-16. (06.00.00 №33).( 1. Makhammadiev S.K., Sattarov J.S. Interaction of winter wheat varieties and fertilizers on old irrigated typical gray soil // Fertility Journal. - Moscow, 2016. - No. 2 (89). - S. 12-16. (06.00.00 No. 33).

Витол, И.С. Экологические проблемы производства и потребления пищевых продуктов. Учебное пособие / И.С. Витол. - М.: МГУПП, 2000. - 93 с.( Vitol, I.S. Ecological problems of food production and consumption. Textbook / I.S. Vitol. - M.: MGUPP, 2000. - 93 p).

Иванова, Г. М. Изменение структуры воды и водных растворов под действием магнитного поля / Г.М. Иванова, Ю.М. Махнев // Тезисы докладов ко второму Всесоюзному семинару «Вопросы теории и практики магнитной обработки воды» - М.: Пищевая промышленность,1969. - С. 245-249.( Ivanova, G. M. Changing the structure of water and aqueous solutions under the influence of a magnetic field / G.M. Ivanova, Yu.M. Makhnev // Abstracts of reports for the second All-Union seminar "Issues of the theory and practice of magnetic water treatment" - M .: Food industry, 1969. - S. 245-249).

Поландова, Р.Д. Картофельная болезнь хлеба: проблемы и современные способы предупреждения / Р.Д. Поландова, Т.Г. Богатырева, А.А. Атаев // Хлебопечение России, 1998. - No 4. - С. 13-14.( 4. Polandova, R.D. Potato disease of bread: problems and modern methods of prevention / R.D. Polandova, T.G. Bogatyreva, A.A. Ataev // Bakery of Russia, 1998. - No 4. - S. 13-14).

Абрамов, Ш.А. Производство хлеба на геотермальной воде / Ш. А. Абрамов, С. Ц. Котенко, Б. И. Далгатова, Э. А. Халилова // Хлебопечение России, 2000. -№1. - С. 22 - 23.( 5. Abramov, Sh.A. Production of bread on geothermal water / Sh. A. Abramov, S. Ts. Kotenko, B. I. Dalgatova, E. A. Khalilova // Bakery of Russia, 2000. - No. 1. - S. 22 – 23).

Ахметов, Ш.И. Миграция тяжелых металлов в системе «почва -растение -грунтовые воды» / Ш.И. Ахметов, Ш.З. Смолин, С.В. Пугаев // Миграция тяжелых металлов и радионуклидов в звене: почва - растение (корм, рацион) - животное - продукт животноводства - человек: Матер. Третьей науч. Конф ./ НовГУ им. Ярослава Мудрого. - Великий Новгород, - 2001. - С. 88 - 91.( Akhmetov, Sh.I. Migration of heavy metals in the system "soil - plant - groundwater" / Sh.I. Akhmetov, Sh.Z. Smolin, S.V. Pugaev // Migration of heavy metals and radionuclides in the link: soil - plant (feed, diet) - animal - livestock product - man: Mater. Third scientific. Conf ./ NovGU im. Yaroslav the Wise. - Veliky Novgorod, - 2001. - S. 88 – 91).

Бахир, В.М. Регулирование физико-химических свойств технологических водных растворов униполярным электрохимическим воздействием и опыт его практического использования. / В. М. Бахир: Дисс. канд. техн. наук в виде науч. докл. канд. техн. наук. - Казань: Казанский хим. - технол. институт, 1985. - 16 с.( Bakhir, V.M. Regulation of physical and chemical properties of technological aqueous solutions by unipolar electrochemical action and experience of its practical use. / V. M. Bakhir: Diss. cand. tech. Sciences in the form of scientific. report cand. tech. Sciences. - Kazan: Kazan Chem. - technol. Institute, 1985. - 16 p).

Гнездилова, А.И. Влияние биопротектора на физико-химические свойства насыщенных растворов лактозы: cб. науч. трудов. «Эффективные технологии в производстве и переработке с-х продукции» / А.И. Гнездилова, В.А. Шохалов. - Вологда - Молочное, 2004. - 238 с.( Gnezdilova, A.I. Influence of a bioprotector on the physicochemical properties of saturated solutions of lactose: Sat. scientific works. "Effective technologies in the production and processing of agricultural products" / A.I. Gnezdilova, V.A. Shokhalov. - Vologda - Dairy, 2004. - 238 p).

Гомзикова, Н.Д. Система НАССР: Анализ потенциальной опасности / Н.Д. Гомзикова, С.Ф. Бондаренко, И.М. Бурыкина // Молочная промышленность. - 2003 - № 9 - С. 1 - 14.( Gomzikova, N.D. HACCP system: Potential hazard analysis / N.D. Gomzikova, S.F. Bondarenko, I.M. Burykina // Dairy industry. - 2003 - No. 9 - S. 1 – 14).

Абрамов, А.В. Новое в производстве хлеба / А.В. Абрамов, Л.А. Котенко // Пищевая промышленность, 1994. - No9. - С.24 - 25.( Abramov, A.V. New in the production of bread / A.V. Abramov, L.A. Kotenko // Food industry, 1994. - No9. - P.24 – 25).

Васильева, Н В Влияние активированной воды на структурно-механические свойства теста / Н В Васильева // Вестник Южно-Уральского государственного университета Серия «Рынок теория и практика» - 2006 - Вып2 -№1(56) -0,37п л.( Vasilyeva, NV Influence of activated water on the structural and mechanical properties of the dough / NV Vasilyeva // Bulletin of the South Ural State University Series "Market Theory and Practice" - 2006 - Issue 2 - No. 1 (56) -0.37p l.).

Бузоверов С.Ю. Оценка качества зерна пшеницы в процесс его гидротермической обработки. М: “Журнал” №1 «Переработка продукции сельского хозяйства»..2012.-71с.( Buzoverov S.Yu. Evaluation of the quality of wheat grain in the process of its hydrothermal treatment. M: “Journal” No. 1 “Processing of agricultural products” ..2012.-71p).

Berdimuradov X.T., Raxmonov E.K. Navli un tortishda bug‘doy navlarini tanlash va asoslash. -T.:Central Asian Research Journal For Interdisciplinary Studies (CARJIS), 2022. bet 147-156.( Berdimuradov Kh.T., Rakhmanov E.K. Selection and justification of wheat varieties in wheat flour weighing. -T.: Central Asian Research Journal For Interdisciplinary Studies (CARJIS), 2022. p. 147-156).

Yuklab olishlar

Nashr etilgan

2023-07-05