Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Chemistry

No. 1 (2023): Scientific journal of the Fergana State University (Exact and natural sciences)

INFLUENCE OF WATER USED IN THE PREPARATION OF WHEAT GRAINS FOR FLOUR MILLING ON ITS TECHNOLOGICAL PROPERTIES

Submitted
June 26, 2023
Published
2023-07-05

Abstract

The technological properties of grains change depending on their humidity and temperature. In order to improve the technological properties of grain, it is necessary to change its humidity and temperature to the required level during milling. Hydrothermal treatment is carried out to optimize the technological properties of wheat grain for flour milling: depending on the degree of moisture increase, soaking time, moistening sequence and temperature. In hydrothermal processing, we mainly use water. The temperature of the water is also very important. As the water temperature increases, the water absorption rate of the grain increases. The baking properties of grain are improved when the temperature of water is up to 45 0C when moistening grain. Therefore, in cold weather, it is advisable to increase the temperature of grain in mills to 15 0C and moisten it with hot water (30..50 0C). This article examines the composition of water used in the preparation of grain for grinding and the change in the technological properties of the resulting products.

References

  1. Berdimuradov X.T., Raxmonov E.K. Navli un tortishda bug‘doy navlarini tanlash va asoslash. -T.:Central Asian Research Journal For Interdisciplinary Studies (CARJIS), 2022. bet 147-156.( Berdimuradov Kh.T., Rakhmanov E.K. Selection and justification of wheat varieties in wheat flour weighing. -T.: Central Asian Research Journal For Interdisciplinary Studies (CARJIS), 2022. p. 147-156).
  2. Аксенов, В.В. Комплексная переработка растительного крахмалосодержащего сырья в России / В.В. Аксенов // Вестник Красноярского государственного аграрного университета. – 2007. - № 4. – С. 213 – 218.( 2. Aksenov, V.V. Complex processing of vegetable starch-containing raw materials in Russia / V.V. Aksenov // Bulletin of the Krasnoyarsk State Agrarian University. - 2007. - No. 4. - S. 213 – 218).
  3. Аксенов, В.В. Биотехнологические основы глубокой переработки зернового крахмалосодержащего сырья. – Новосибирск, 2010. – 168 с.( Aksenov, V.V. Biotechnological bases for deep processing of grain starch-containing raw materials. - Novosibirsk, 2010. - 168 p).
  4. Волкова Н.А. Технологические и биохимические показатели качества зерна сортов озимых культур в Северном Зауралье: автореф. дис…канд.тех.наук. 06.01.05 / Волкова Наталья Алексеевна; Гос. аграр. ун-т Сев. Зауралья. - Тюмень.: 2015. - 198 с.( Volkova N.A. Technological and biochemical indicators of grain quality of winter crop varieties in the Northern Trans-Urals: author. thesis…candidate of technical sciences. 01/06/05 / Volkova Natalya Alekseevna; State. agrarian University of Sev. Trans-Urals. - Tyumen.: 2015. - 198 p).
  5. Дашкевич, С.М. Качество зерна, смесительная ценность и адаптивность сортов яровой мягкой пшеницы Северного Казахстана: автореф.дис.канд.с.-х.наук. 06.01.05 / Дашкевич С.М.– Саратов.:2008. – 31 с.( 5. Dashkevich, S.M. Grain quality, mixing value and adaptability of varieties of spring soft wheat of Northern Kazakhstan: abstract of the thesis of a candidate of agricultural sciences. 01/06/05 / Dashkevich S.M. - Saratov.: 2008. – 31 p)
  6. Егоров, Г. А. Технологический потенциал зерна [Текст] / Г.А. Егоров // Тезисы докл. научн. конф. ≪Прогрессивная техника и технология в пищевой про-мышленности≫. – Краснодар, 1994. – С. 5-7.( Egorov, G.A. Technological potential of grain [Text] / G.A. Egorov // Abstracts of reports. scientific conf. ≪Progressive technique and technology in the food industry≫. - Krasnodar, 1994. - S. 5-7).
  7. Егоров, Г.А. Технология муки. Практический курс. М.: ДеЛи принт, 2007. –143 с.( Egorov, G.A. flour technology. Practical course. M.: DeLi print, 2007. -143 p).
  8. Кретович, В. Л. Биохимия зерна и хлеба / В.Л. Кретович. М.: Наука, 1991. -130 с.( Kretovich, V.L. Biochemistry of grain and bread / V.L. Kretovich. M.: Nauka, 1991. -130 p).
  9. Сидоров, А.В. Влияние окраски колоса на урожай и качество зерна яровойпшеницы / А.В. Сидоров, Л.В. Плеханова // Вестник КрасГАУ. – 2014. - №1. – С.69 – 72.(Sidorov, A.V. Influence of ear color on the yield and grain quality of spring wheat / A.V. Sidorov, L.V. Plekhanov // Vestnik KrasGAU. - 2014. - No. 1. – P.69 – 72).
  10. Соколова, Ю. В. Влияние почвенно-климатических условий Оренбуржья,сортовых особенностей и агротехники выращивания на мукомольные и хлебопекарные свойства зерна яровой мягкой пшеницы / Ю.В. Соколова, В.Н. Яичкин //Известия Оренбургского государственного аграрного университета.- 2008. - № 18-1, том 2. – С.8.( Sokolova, Yu. V. Influence of soil and climatic conditions of the Orenburg region, varietal characteristics and cultivation techniques on flour-grinding and baking properties of spring soft wheat grain / Yu.V. Sokolova, V.N. Yaichkin //News of the Orenburg State Agrarian University. - 2008. - No. 18-1, volume 2. - P.8).
  11. Шаймерденова, Д.А. Разработка системы формирования технологическогопотенциала зерна мягкой пшеницы / Д.А. Шаймерденова, А.И. Изтаев // Тезисыдокладов III Международной научно-технической конференции ≪Продовольственная безопасность: научное, кадровое и информационное обеспечение≫. - Воронеж:. ВГУИТ, 2016. – С.422 - 425.( Shaimerdenova, D.A. Development of a system for the formation of the technological potential of soft wheat grain / D.A. Shaimerdenova, A.I. Iztaev // Abstracts of the III International Scientific and Technical Conference ≪Food Security: Scientific, Personnel and Information Support≫. - Voronezh:. VSUIT, 2016. - P. 422 – 425).
  12. Петренко, В.В. Влияние систем земледелия на технологические свойства зерна и муки пшеницы озимой в процессе хранения / В.В. Петренко // Достижениянауки и техники АПК. – 2012. - № 12. – С. 30 – 31.( Petrenko, V.V. Influence of farming systems on the technological properties of winter wheat grain and flour during storage / V.V. Petrenko // Achievements of science and technology of the agro-industrial complex. - 2012. - No. 12. - P. 30 – 31).
  13. Моисеева, А.И. Технологические свойства пшеницы / Моисеева А.И. М, «Колос», 1975.( Moiseeva, A.I. Technological properties of wheat / Moiseeva A.I. M, "Spike", 1975).
  14. Уразалиев, P.A. Производство пшеницы в странах ЦАР / Р.А. Уразалиев //Вестник региональной сети по внедрению сортов пшеницы и семеноводству. -2003. - № 3 (6). - С. 19-25.(Urazaliev, P.A. Wheat production in the Central Asian countries / R.A. Urazaliev // Bulletin of the regional network for the introduction of wheat varieties and seed production. -2003. - No. 3 (6). - S. 19-25).
  15. Колмаков, Ю.В. Потенциал качества зерна в селекции СибНИИСХ / Ю.В. Колмаков, Л.А. Зелова, И.В. Пахотина, Е.Ю. Игнатьева // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. – 2015. - № 11 (133). – С. 19 – 23.( Kolmakov, Yu.V. The potential of grain quality in the selection of SibNIISKh / Yu.V. Kolmakov, L.A. Zelova, I.V. Pakhotina, E.Yu. Ignatieva // Bulletin of the Altai State Agrarian University. - 2015. - No. 11 (133). – S. 19 – 23).
  16. Шаболкина, Е.Н. Качество зерна новых сортов яровой пшеницы в степномЗаволжье / Е.Н. Шаболкина, А.П. Чичкин // Достижения науки и техники АПК. –2009. - № 11. – С. 29 – 32.( Shabolkina, E.N. Grain quality of new varieties of spring wheat in the steppe Zavolzhye / E.N. Shabolkina, A.P. Chichkin // Achievements of science and technology of the agro-industrial complex. –2009. - No. 11. - S. 29 – 32).
  17. Шаймерденова, Д.А. Влияние сорта на формирование технологического потенциала мягкой пшеницы Казахстана / Д.А. Шаймерденова // Вестник Северо-Кавказского федерального университета. – 2017. - № 4 (61). - С.44-51.( Shaimerdenova, D.A. Influence of a variety on the formation of the technological potential of soft wheat in Kazakhstan / D.A. Shaimerdenova // Bulletin of the North Caucasian Federal University. - 2017. - No. 4 (61). - P.44-51).
  18. Кузнецова, Е.А. Качество семян яровой пшеницы в условиях Северного Зауралья / Е.А. Кузнецова, Т.С. Ахтариева, Р.И. Белкина // Аграрный вестник Урала. – 2012. - №2 (94). - С.10 – 11.( Kuznetsova, E.A. The quality of spring wheat seeds in the conditions of the Northern Trans-Urals / E.A. Kuznetsova, T.S. Akhtarieva, R.I. Belkin // Agrarian Bulletin of the Urals. - 2012. - No. 2 (94). - P.10 – 11).
  19. Никитина, Е.Д. Создание стрессоустойчивого материала яровой мягкой пшеницы с использованием клеточной селекции in vitro / Е.Д. Никитина, Л.П. Хлебова, Г.Г. Соколова // Известия Алтайского государственного университета. –2013. - №3. – С. 95 – 97.( Nikitina, E.D. Creation of stress-resistant material of spring soft wheat using in vitro cell selection / E.D. Nikitina, L.P. Khlebova, G.G. Sokolova // Proceedings of the Altai State University. -2013. - No. 3. – S. 95 – 97).
  20. Савченко, И.В. Качество и урожайность сельскохозяйственных культур / И.В.Савченко // Достижения науки и техники АПК. – 2010. - № 11. – С. 3 – 5.( Savchenko, I.V. Quality and productivity of agricultural crops / I.V.Savchenko // Achievements of science and technology of the agro-industrial complex. - 2010. - No. 11. - S. 3 – 5).
  21. Сайфуллин, Р. Г. Изменения схем гибридизации яровой мягкой пшеницы входе развития саратовской селекционной школы / Р.Г. Сайфуллин, К.Ф. Гурьянова, В.А. Данилова // Достижения науки и техники АПК. – 2010. -№ 5. – С.24 – 26.( Saifullin, R.G. Changes in hybridization patterns of spring soft wheat during the development of the Saratov breeding school / R.G. Saifullin, K.F. Guryanova, V.A. Danilova // Achievements of science and technology of the agro-industrial complex. - 2010. - No. 5. - P. 24 – 26).
  22. Николаев, А.Д. Влияние предшественников на качество зерна яровой пшеницы / А.Д. Николаев // Сб. науч. тр. Бурятского СХИ. –2012. - C.41-43.( Nikolaev, A.D. Influence of predecessors on the quality of spring wheat grain / A.D. Nikolaev // Sat. scientific tr. Buryat Agricultural Institute. –2012. - C.41-43).
  23. Титов, Ю.Н. Влияние почвенно-климатических условий на реакцию сортов по содержанию белка / Ю.Н.Титов, Ф.М.Стрижова // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. - 2007. - № 10 (36). - С.28-32.( Titov, Yu.N. Influence of soil and climatic conditions on the response of varieties in terms of protein content / Yu.N.Titov, F.M.Strizhova // Bulletin of the Altai State Agrarian University. - 2007. - No. 10 (36). - S.28-32).
  24. Алметов, Н.С. Влияние предшественников, удобрений и биопрепарата на урожайность и качество яровой пшеницы / Н.С. Алметов, Н.В. Горячкин, Х.З. Назмиев // Достижения науки и техники АПК. – 2013. - № 2. - С.16 - 20.( Titov, Yu.N. Influence of soil and climatic conditions on the response of varieties in terms of protein content / Yu.N.Titov, F.M.Strizhova // Bulletin of the Altai State Agrarian University. - 2007. - No. 10 (36). - S.28-32).
  25. Каракулев, В.В. Урожайность и качество зерна яровой пшеницы по различным предшественникам в Оренбургском Предуралье / В.В. Каракулев, В.Н. Диденко // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. –2010. - №02 (26). - С. 12 -14.( Karakulev, V.V. Productivity and grain quality of spring wheat according to various predecessors in the Orenburg Cis-Urals / V.V. Karakulev, V.N. Didenko // Proceedings of the Orenburg State Agrarian University. –2010. - No. 02 (26). - S. 12 -14).
  26. Тулькубаева, С.А. Влияние предшественников на пищевой режим почвы и качество зерна пшеницы в условиях Северного Казахстана / С.А. Тулькубаева, В.Г. Васин, С.И. Гилевич // Вестник Курской сельскохозяйственной академии. –2017. - № 5. – С. 11 – 17.( Tulkubaeva, S.A. Influence of predecessors on the nutritional regime of the soil and the quality of wheat grain in the conditions of Northern Kazakhstan / S.A. Tulkubaeva, V.G. Vasin, S.I. Gilevich // Bulletin of the Kursk Agricultural Academy. –2017. - No. 5. - S. 11 – 17).
  27. Ямпилов С.С. Технологические и технические решения проблемы очистки зерна решетами. Изд-во ВСГТУ, Улан-Удэ. – 2004. –165 с.( Yampilov S.S. Technological and technical solutions to the problem of cleaning grain with sieves. Publishing house of ESGTU, Ulan-Ude. - 2004. -165 p).
  28. Правила организации и ведения технологического процесса на мукомольных заводах, ч 1 и ч. 2.- М: «Зернопродукт», 1991. (Rules for the organization and conduct of the technological process at flour mills, part 1 and part 2 .- M: "Zernoprodukt", 1991).
  29. Егоров, Г.А. Управление технологическими свойствами зерна. – М.: ИК МГУПП, 2005. – 165 с.( Egorov, G.A. Management of technological properties of grain. - M.: IK MGUPP, 2005. - 165 p).
  30. Волохова Т. П. Повышение качества муки и хлеба с использованием акустико-кавитационно активированной воды.: Автореф. Дис.канд.тех.наук.- МГУПП, М.: 2003. - 32с.( Volokhova T.P. Improving the quality of flour and bread using acoustic-cavitation activated water.: Abstract of the thesis. Candidate of technical sciences thesis - MGUPP, M.: 2003. – 32p).