Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Chemistry

No. 1 (2023): Scientific journal of the Fergana State University (Exact and natural sciences)

ITS QUALITY INDICATORS IN BREAD PRODUCTION

Submitted
June 26, 2023
Published
2023-07-05

Abstract

This article aims to determine the quality indicators of flour used as the main raw material in order to improve the quality of bread and bakery products produced in our republic. Nowadays, the demand of the population for bakery products is increasing day by day. For this, the quality indicator of the raw materials of our products is of great importance. It is important to study the quality of bread products, such as their energy properties, the amount of substances with nutritional and biological value, nutritional safety, appearance, consistency, taste and smell. In recent years, the decrease in the baking properties of flour made from local wheat varieties has led to a decrease in the quality of manufactured bread products.

The quality of bread depends on the quality of raw materials, first of all, on the baking properties of flour, on the methods and regimes of the individual stages of the technological process of bread making, and on the use of special additives designed to improve the quality of bread products. But at present, in the production of bread products, chemical additives are used together with natural additives to improve their quality. This causes various diseases among the population and has a negative impact on people's health. We should not only pay attention to the quality of raw materials in the production of bread and bakery products, but also pay attention to the agrotechnical process of the wheat grain being grown.

References

  1. Махаммадиев С.К., Саттаров Ж.С. Взаимодействие сортов озимой пшеницы и удобрений на староорошаемом типичном сероземе // Журнал «Плодородие». - Москва, 2016. - № 2 (89). - С. 12-16. (06.00.00 №33).( 1. Makhammadiev S.K., Sattarov J.S. Interaction of winter wheat varieties and fertilizers on old irrigated typical gray soil // Fertility Journal. - Moscow, 2016. - No. 2 (89). - S. 12-16. (06.00.00 No. 33).
  2. Витол, И.С. Экологические проблемы производства и потребления пищевых продуктов. Учебное пособие / И.С. Витол. - М.: МГУПП, 2000. - 93 с.( Vitol, I.S. Ecological problems of food production and consumption. Textbook / I.S. Vitol. - M.: MGUPP, 2000. - 93 p).
  3. Иванова, Г. М. Изменение структуры воды и водных растворов под действием магнитного поля / Г.М. Иванова, Ю.М. Махнев // Тезисы докладов ко второму Всесоюзному семинару «Вопросы теории и практики магнитной обработки воды» - М.: Пищевая промышленность,1969. - С. 245-249.( Ivanova, G. M. Changing the structure of water and aqueous solutions under the influence of a magnetic field / G.M. Ivanova, Yu.M. Makhnev // Abstracts of reports for the second All-Union seminar "Issues of the theory and practice of magnetic water treatment" - M .: Food industry, 1969. - S. 245-249).
  4. Поландова, Р.Д. Картофельная болезнь хлеба: проблемы и современные способы предупреждения / Р.Д. Поландова, Т.Г. Богатырева, А.А. Атаев // Хлебопечение России, 1998. - No 4. - С. 13-14.( 4. Polandova, R.D. Potato disease of bread: problems and modern methods of prevention / R.D. Polandova, T.G. Bogatyreva, A.A. Ataev // Bakery of Russia, 1998. - No 4. - S. 13-14).
  5. Абрамов, Ш.А. Производство хлеба на геотермальной воде / Ш. А. Абрамов, С. Ц. Котенко, Б. И. Далгатова, Э. А. Халилова // Хлебопечение России, 2000. -№1. - С. 22 - 23.( 5. Abramov, Sh.A. Production of bread on geothermal water / Sh. A. Abramov, S. Ts. Kotenko, B. I. Dalgatova, E. A. Khalilova // Bakery of Russia, 2000. - No. 1. - S. 22 – 23).
  6. Ахметов, Ш.И. Миграция тяжелых металлов в системе «почва -растение -грунтовые воды» / Ш.И. Ахметов, Ш.З. Смолин, С.В. Пугаев // Миграция тяжелых металлов и радионуклидов в звене: почва - растение (корм, рацион) - животное - продукт животноводства - человек: Матер. Третьей науч. Конф ./ НовГУ им. Ярослава Мудрого. - Великий Новгород, - 2001. - С. 88 - 91.( Akhmetov, Sh.I. Migration of heavy metals in the system "soil - plant - groundwater" / Sh.I. Akhmetov, Sh.Z. Smolin, S.V. Pugaev // Migration of heavy metals and radionuclides in the link: soil - plant (feed, diet) - animal - livestock product - man: Mater. Third scientific. Conf ./ NovGU im. Yaroslav the Wise. - Veliky Novgorod, - 2001. - S. 88 – 91).
  7. Бахир, В.М. Регулирование физико-химических свойств технологических водных растворов униполярным электрохимическим воздействием и опыт его практического использования. / В. М. Бахир: Дисс. канд. техн. наук в виде науч. докл. канд. техн. наук. - Казань: Казанский хим. - технол. институт, 1985. - 16 с.( Bakhir, V.M. Regulation of physical and chemical properties of technological aqueous solutions by unipolar electrochemical action and experience of its practical use. / V. M. Bakhir: Diss. cand. tech. Sciences in the form of scientific. report cand. tech. Sciences. - Kazan: Kazan Chem. - technol. Institute, 1985. - 16 p).
  8. Гнездилова, А.И. Влияние биопротектора на физико-химические свойства насыщенных растворов лактозы: cб. науч. трудов. «Эффективные технологии в производстве и переработке с-х продукции» / А.И. Гнездилова, В.А. Шохалов. - Вологда - Молочное, 2004. - 238 с.( Gnezdilova, A.I. Influence of a bioprotector on the physicochemical properties of saturated solutions of lactose: Sat. scientific works. "Effective technologies in the production and processing of agricultural products" / A.I. Gnezdilova, V.A. Shokhalov. - Vologda - Dairy, 2004. - 238 p).
  9. Гомзикова, Н.Д. Система НАССР: Анализ потенциальной опасности / Н.Д. Гомзикова, С.Ф. Бондаренко, И.М. Бурыкина // Молочная промышленность. - 2003 - № 9 - С. 1 - 14.( Gomzikova, N.D. HACCP system: Potential hazard analysis / N.D. Gomzikova, S.F. Bondarenko, I.M. Burykina // Dairy industry. - 2003 - No. 9 - S. 1 – 14).
  10. Абрамов, А.В. Новое в производстве хлеба / А.В. Абрамов, Л.А. Котенко // Пищевая промышленность, 1994. - No9. - С.24 - 25.( Abramov, A.V. New in the production of bread / A.V. Abramov, L.A. Kotenko // Food industry, 1994. - No9. - P.24 – 25).
  11. Васильева, Н В Влияние активированной воды на структурно-механические свойства теста / Н В Васильева // Вестник Южно-Уральского государственного университета Серия «Рынок теория и практика» - 2006 - Вып2 -№1(56) -0,37п л.( Vasilyeva, NV Influence of activated water on the structural and mechanical properties of the dough / NV Vasilyeva // Bulletin of the South Ural State University Series "Market Theory and Practice" - 2006 - Issue 2 - No. 1 (56) -0.37p l.).
  12. Бузоверов С.Ю. Оценка качества зерна пшеницы в процесс его гидротермической обработки. М: “Журнал” №1 «Переработка продукции сельского хозяйства»..2012.-71с.( Buzoverov S.Yu. Evaluation of the quality of wheat grain in the process of its hydrothermal treatment. M: “Journal” No. 1 “Processing of agricultural products” ..2012.-71p).
  13. Berdimuradov X.T., Raxmonov E.K. Navli un tortishda bug‘doy navlarini tanlash va asoslash. -T.:Central Asian Research Journal For Interdisciplinary Studies (CARJIS), 2022. bet 147-156.( Berdimuradov Kh.T., Rakhmanov E.K. Selection and justification of wheat varieties in wheat flour weighing. -T.: Central Asian Research Journal For Interdisciplinary Studies (CARJIS), 2022. p. 147-156).