This article discusses the prospects for the effective use of the amaranth plant, which is now recognized as a plant of the 21st century, and its cultivation, the uniqueness of the chemical composition of amaranth, the rich composition of biologically active compounds, its effective use in maintaining human health, the comprehensive use of local new varieties, highlights the problems of creating biologically active food supplements for the organization of functional nutrition and their implementation in practice. In order to create a natural energy drink for people engaged in active physical work, the above-ground parts of plants were used to determine the best local varieties of amaranth “O‘zbekiston-M”, “Andijon”, “Marhamat”, “Ulug‘nor”, taking extracts from leaves and petals, comparatively studied the amount of pigments in them: amaranth, chlorophylls, carotenoids. Based on the results obtained, a conclusion was made to use the varieties “Andijon”, “Marhamat” for these purposes.
References
Toʻxtaboyev N.X. Amarant-21. Yüzyilin kültür bitkisi // Nefes. Aylik kültür va sanat dergisi. Ocak / 2021 – Sayl : 91 – Fiyati 15.00 TL. 39-41 b
Мўминов М. Амарант ўсимлиги асосида товарлар олиш ва уларни кимёвий таркиби бўйича синфлаш. Диссертация ҳимоясисиз ихтиро патенти асосида фан доктори (DSc) илмий даражасини бериш бўйича тақдимнома. 02.00.09-Товарлар кимёси. Андижон, 2022 й. 50-б
Патент № NAP 00232 Амарантнинг “Ўзбекистон -М” нави. Мўминов М. Юлдашев Ш.Ў, Тўхтахунов Қ.А, Хуррамав У.Х.. Талабнома рақами NAP 2016 0012. 17.10.2016
Патент № NAP 00233 Амарантнинг “Мархамат” нави. Мўминов М. Юлдашев Ш.Ў, Тўхтахунов Қ.А, Хуррамав У.Х. Талабнома рақами NAP 2016 0013. 17.10.2016
Патент № NAP 00234 Амарантнинг “Улуғнор” нави. Мўминов М. Юлдашев Ш.Ў, Тўхтахунов Қ.А, Хуррамав У.Х. Талабнома рақами NAP 2016 0014. 17.10.2016.
Кононков П. Ф., Гинс В. К., Гинс М. С. Амарант - перспективная культура XXI века. М.: РУДН. Издание второе, дополненное. 1999. 312 с.
Гинс М.С, Кононков П.Ф., Лысенко Г.Т., Дэсалень Т.Л., Гинс В.К. Физико-химические свойства и биологическая активность амарантина из растений Amaranthus cruentus L. // Прикладная биохимия и микробиология. 1998. Т.34.№ 4. С. 460-464.
Захарова Н.С, Петрова Т. А., Щербухин В. Д., Гинс В. К. Изучение бетацианинов и беталаиноксидазы в различных видах амаранта // Прикладная биохимия и микробиология. 1995. Т. 31. Вып. 2. С. 234-237.
Дэсалень Т. Л., Гинс В. К., Конрнков П. Ф. Изучение влияния амарантина на работу изолированного сердца крыс // Пища, экология и человек . Р. Ф. М. 1995. С. 17.
Yo‘lchiyeva N.T. Amarant o‘simligi asosida oziq-ovqat qo‘shilmalari olish va ularni sinflash. Kimyo fanlari bo‘yicha falsafa doktori (Doctor of Philosophy) ilmiy darajasini olish uchun dissertatsiya. Andijon, 2023. 117 b
To‘xtaboyev N.X. Amarantning yangi mahalliy navlari asosida biologik faol oziq-ovqat qo'shilmalari olish va ularni sinflash. Kimyo fanlari doktori (DSc) ilmiy darajasini olish uchun dissertatsiya. Andijon, 2023. 152 b
Piattelli M., Giudici de Nicbla M., Castrogiovanni V. Photocontrol of Amaranthin Synthesis in Amaranthus tricolor // Phytochemistry. 1969. V. 8. N 6. P. 731-736