STUDY OF BIOLOGICALLY ACTIVE SUBSTANCES AND CHEMICAL ELEMENTS IN NEW VARIETIES OF AMARANTH AND PROSPECTS FOR CREATION OF A SPECIAL FOOD ADDITIVE
Keywords:
. Ta’lim-tarbiyaviy faoliyat, kvest o’yinlari, labirint o’yini, birgalikdagi faoliyat, refleksiv faoliyat, tadqiqiy bilish, ekzistensiallik, shaxsga yo’naltirilgan ta’lim.Abstract
This article discusses the effective use of the amaranth plant introduced in our country and the new varieties created, the study of the characteristics of rich biologically active substances and the unique chemical composition of amaranth and their effective use in protecting human health. The integrated use of local new varieties, the organization of functional nutrition, the problems of creating biologically active food additives in combination with wheat groats and soy flour and their implementation in practice are covered. In order to determine the optimal new local varieties "O'zbekiston-M", "Andijon", "Marhamat", "Ulug'nor" for creating a special porridge for people engaged in heavy physical labor, the number of components in the seeds of new amaranth varieties was comparatively studied: the main nutrients, essential amino acids, macro- and microelements were studied. Based on the results obtained, a conclusion was made to use the varieties "O'zbekiston-M" and "Ulug'nor" for these purposes.
References
Магометов И.М. Комплексная переработка зерна амаранта на масло, белковый концентрат, крахмал и сквален / И.М. Магометов // II Всероссийская конференция Химия и технология растительных веществ. – Казань. - 2002. - С. 196.
Лобода А.В. Разработка технологии рецептуры биологически активной добавки “Сквален-лецитин” на основе семян амаранта. Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук. Краснодар, 2009. С.166.
Гинс В.К. Амарант - перспективная культура XXI века / В.К. Гинс, А.К. Злотников // Агро XXI. - 2000. - № 12. - С. 20-21.
Дергаусов В.И. Амарант - культура перспективная / В.И. Дергаусов // Масла и жиры. - 2006. - № 2. - С. 7.
https://food.ru/products/198-mannaja-krupa
https://www.neboleem.net/muka-soevaja.php
Патент № NAP 00232 Амарантнинг “Ўзбекистон -М” нави. Мўминов М. Юлдашев Ш.Ў, Тўхтахунов Қ.А, Хуррамав У.Х.. Талабнома рақами NAP 2016 0012. 17.10.2016.
Патент № NAP 00233 Амарантнинг “Мархамат” нави. Мўминов М. Юлдашев Ш.Ў, Тўхтахунов Қ.А, Хуррамав У.Х. Талабнома рақами NAP 2016 0013. 17.10.2016.
Патент № NAP 00234 Амарантнинг “Улуғнор” нави. Мўминов М. Юлдашев Ш.Ў, Тўхтахунов Қ.А, Хуррамав У.Х. Талабнома рақами NAP 2016 0014. 17.10.2016.
Щербаков В.Г. Лабораторный практикум по биохимии и товароведению масличного сырья / В.Г. Щербаков, СБ. Иваницкий В.Г. Лобанов - М.: Колос. - 1999. - 128 с.
Ермаков Е.И. Методы биохимического исследования растений / Е.И. Ермаков, В.В, Арасимович, Н.П. Ярошин - Ленинград: Агропромиздат. - 1987. - 430 с.
ГОСТ 13496.4-93. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения содержания азота и сырого протеина. - М.: Изд-во стандартов. - 1995.-24 с.
Рядчиков, В.Г. Улучшение зерновых белков и их оценка / В.Г. Рядчиков. - М.: Колос, 1978. - 367 с.
Славин У.П. Атомно-абсорбционная спектрометрия / У.П. Славин - Ленинград: Химия. - 1971. - 352 с.
Зобкова 3. С. Экстракция пищевых компонентов из амаранта / З.С. Зобкова, В.Д. Харитонов, С.А. Щербакова // Пищевая промышленность. - 2001. - № 8. - С. 36.
Чиркова Т.В. Амарант - культура XXI века / Т.В. Чиркова // Соросовский образовательный журнал. - 1999. - № 10. - С. 22-27
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Scientific journal of the Fergana State University

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Most read articles by the same author(s)
- , , , , QUALITATIVE INDICATORS OF LUBRICANT MATERIAL OBTAINED BASED ON GOSSYPOLO RESIN , Scientific journal of the Fergana State University: No. 3 (2024): FarDU.Ilmiy xabarlar jurnali (Aniq va tabiiy fanlar)
- , , , , DETERMINATION OF THE QUANTITY OF BIOLOGICALLY ACTIVE DYES IN LOCAL AMARANTH VARIETIES AND PROSPECTS FOR THEIR EFFECTIVE USE , Scientific journal of the Fergana State University: No. 1 (2025): FarDU ilmiy xabarlari jurnali (TABIIY FANLAR)
- , THE SOCIAL SIGNIFICANCE AND EDUCATIONAL CHARACTERISTICS OF DEVELOPING STUDENTS' AXIOLOGICAL ATTITUDE TOWARDS SPIRITUAL-CULTURAL HERITAGE , Scientific journal of the Fergana State University: No. 6 (2024): FarDU.Ilmiy xabarlar jurnali (Aniq va tabiiy fanlar)