Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Chemistry

No. 1 (2025): FarDU ilmiy xabarlari jurnali (TABIIY FANLAR)

STUDY OF BIOLOGICALLY ACTIVE SUBSTANCES AND CHEMICAL ELEMENTS IN NEW VARIETIES OF AMARANTH AND PROSPECTS FOR CREATION OF A SPECIAL FOOD ADDITIVE

Submitted
December 3, 2024
Published
2025-02-25

Abstract

This article discusses the effective use of the amaranth plant introduced in our country and the new varieties created, the study of the characteristics of rich biologically active substances and the unique chemical composition of amaranth and their effective use in protecting human health. The integrated use of local new varieties, the organization of functional nutrition, the problems of creating biologically active food additives in combination with wheat groats and soy flour and their implementation in practice are covered. In order to determine the optimal new local varieties "O'zbekiston-M", "Andijon", "Marhamat", "Ulug'nor" for creating a special porridge for people engaged in heavy physical labor, the number of components in the seeds of new amaranth varieties was comparatively studied: the main nutrients, essential amino acids, macro- and microelements were studied. Based on the results obtained, a conclusion was made to use the varieties "O'zbekiston-M" and "Ulug'nor" for these purposes.

References

  1. Магометов И.М. Комплексная переработка зерна амаранта на масло, белковый концентрат, крахмал и сквален / И.М. Магометов // II Всероссийская конференция Химия и технология растительных веществ. – Казань. - 2002. - С. 196.
  2. Лобода А.В. Разработка технологии рецептуры биологически активной добавки “Сквален-лецитин” на основе семян амаранта. Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук. Краснодар, 2009. С.166.
  3. Гинс В.К. Амарант - перспективная культура XXI века / В.К. Гинс, А.К. Злотников // Агро XXI. - 2000. - № 12. - С. 20-21.
  4. Дергаусов В.И. Амарант - культура перспективная / В.И. Дергаусов // Масла и жиры. - 2006. - № 2. - С. 7.
  5. https://food.ru/products/198-mannaja-krupa
  6. https://www.neboleem.net/muka-soevaja.php
  7. Патент № NAP 00232 Амарантнинг “Ўзбекистон -М” нави. Мўминов М. Юлдашев Ш.Ў, Тўхтахунов Қ.А, Хуррамав У.Х.. Талабнома рақами NAP 2016 0012. 17.10.2016.
  8. Патент № NAP 00233 Амарантнинг “Мархамат” нави. Мўминов М. Юлдашев Ш.Ў, Тўхтахунов Қ.А, Хуррамав У.Х. Талабнома рақами NAP 2016 0013. 17.10.2016.
  9. Патент № NAP 00234 Амарантнинг “Улуғнор” нави. Мўминов М. Юлдашев Ш.Ў, Тўхтахунов Қ.А, Хуррамав У.Х. Талабнома рақами NAP 2016 0014. 17.10.2016.
  10. Щербаков В.Г. Лабораторный практикум по биохимии и товароведению масличного сырья / В.Г. Щербаков, СБ. Иваницкий В.Г. Лобанов - М.: Колос. - 1999. - 128 с.
  11. Ермаков Е.И. Методы биохимического исследования растений / Е.И. Ермаков, В.В, Арасимович, Н.П. Ярошин - Ленинград: Агропромиздат. - 1987. - 430 с.
  12. ГОСТ 13496.4-93. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения содержания азота и сырого протеина. - М.: Изд-во стандартов. - 1995.-24 с.
  13. Рядчиков, В.Г. Улучшение зерновых белков и их оценка / В.Г. Рядчиков. - М.: Колос, 1978. - 367 с.
  14. Славин У.П. Атомно-абсорбционная спектрометрия / У.П. Славин - Ленинград: Химия. - 1971. - 352 с.
  15. Зобкова 3. С. Экстракция пищевых компонентов из амаранта / З.С. Зобкова, В.Д. Харитонов, С.А. Щербакова // Пищевая промышленность. - 2001. - № 8. - С. 36.
  16. Чиркова Т.В. Амарант - культура XXI века / Т.В. Чиркова // Соросовский образовательный журнал. - 1999. - № 10. - С. 22-27