sg
O‘zbekcha

STUDY OF ULTIMATE STRESSES OF FRUITS AND VEGETABLES IN THE PROCESS OF CONVECTION DRYING

Authors

  • Жамшед Курбонов

    Samarqand iqtisodiyot va servis instituti
  • Салим Сабиров

    Muhammad al-Xorazmiy nomidagi Toshkent axborot texnologiyalari universiteti Farg‘ona filiali
  • Мадина Курбонова

    Toshkent davlat agrar universiteti

Keywords:

the processing of fruit and vegetable, tension, tensometric, rayographic, tensobal, temperature, humidity.

Abstract

This article presents the results of a study of limiting and internal normal stresses depending on the moisture content and temperature of fruits (apricots and plums), vegetables (potatoes and carrots) during convective drying.

Author Biographies

  • Жамшед Курбонов, Samarqand iqtisodiyot va servis instituti

    доктор тех.наук,, профессор Самаркандский институт экономики и сервиса

  • Салим Сабиров, Muhammad al-Xorazmiy nomidagi Toshkent axborot texnologiyalari universiteti Farg‘ona filiali

    кан.физ.-мат.наук, доцент Ферганский филиал Ташкентского университета информационной технологиий им. Мухаммада ал-Хорезмий

  • Мадина Курбонова, Toshkent davlat agrar universiteti

    доктор философии (PhD) технический, и.о.доцент, Ташкентский государственный аграрный университет

References

Экспортный потенциал плодоовощной отрасли Узбекистана / Uzbekistan.kg / news2207.php.

Курбанов Ж.М., Ходжаева У.Р. Электрофизические методы воздействия на продукты питания сервисных предприятий, монография, “Iqtisod-moliya”, Ташкент, 2012, 159 с.

Курбанова М.Ж. Мева сабзавотларни бошланғич импулс энергияси ёрдамида қуритиш. / Автореферат докт. дисс. –Т. ТХТИ. 2018. – 41 б.

Курбанова М.Ж. - Интенсификация тепло-массообменных процессов начальным импульсным энергоподводом // Монография.-Самарканд: ГП издательство “Zarafshon”-2017.-с.136.

Мачихин Ю.А., Мачихин С.А., Инженерная реология пищевых материалов – М.: Легкая и пищевая промышленность. 1986г -216 с.

Downloads

Published

2024-04-25

Most read articles by the same author(s)