Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Chemistry

No. 6 (2023): FarDU.Ilmiy xabarlar jurnali (Aniq va tabiiy fanlar)

NATURAL COLOR FOR DRINKING WATERS

Submitted
February 5, 2024
Published
2024-02-10

Abstract

Soft drinks are filling the shelves of grocery stores. Drinks with red tints are of interest. The work proposes a food coloring based on the amaranth plant, which also contains biologically active substances. The dye is made on the basis of Japanese Sophora (Safora), which contains rutin, flavonoids and other biologically active substances.

References

  1. Архипова, А.Н. Пищевые красители, их свойства и применение // Пищ. промышленность, 2000; N 4, С. 66-69
  2. Белодедова, А.С. Натуральные красители в индустрии напитков // Ликероводоч.пр-во и виноделие, 2003; N 10, С. 5
  3. Гинс, М.С. Культура амаранта (род Amaranthus L.) как источник амарантина: его функциональная роль, биологическая активность и механизмы. //Диссертация на соискание ученой степени доктора биологических -Петербург, 2003. 328 с.
  4. Гинс, В.К., Кононков, П.Ф., Гинс, М.С, Кононков, Ф.П. «Способ получения натурального краснофиолетового пищевого красителя». 1998. Патент № 2118971.
  5. Михеева Л.А., Михеева А.В. Амарантин как перспективный краситель для пищевой промышленности. Наука Росии.Цели и задачи,2022,34-37стр. doi.10.18411/nrciz.12-2022-09