sg
O‘zbekcha

NATURAL COLOR FOR DRINKING WATERS

Authors

  • Askarov Ibrohim Rahmonovich

    Andijan Davlat universiteti
  • Abdullaev Shavkat Voxidovich

    Namangan Davlat universiteti
  • Haydarov Eldorbek Rahimjon o‘gli

    Namangan Davlat universiteti

Keywords:

distilled water, various drinks without coloring, amaranthine, rutin.

Abstract

Soft drinks are filling the shelves of grocery stores. Drinks with red tints are of interest. The work proposes a food coloring based on the amaranth plant, which also contains biologically active substances. The dye is made on the basis of Japanese Sophora (Safora), which contains rutin, flavonoids and other biologically active substances.

Author Biographies

  • Askarov Ibrohim Rahmonovich, Andijan Davlat universiteti

    Andijan Davlat universiteti, Kimyo fanlari doktori, professor

  • Abdullaev Shavkat Voxidovich, Namangan Davlat universiteti

    Namangan Davlat universiteti, Kimyo fanlari doktori, professor,

  • Haydarov Eldorbek Rahimjon o‘gli, Namangan Davlat universiteti

    Namangan davlat universiteti, doktorant

References

Архипова, А.Н. Пищевые красители, их свойства и применение // Пищ. промышленность, 2000; N 4, С. 66-69

Белодедова, А.С. Натуральные красители в индустрии напитков // Ликероводоч.пр-во и виноделие, 2003; N 10, С. 5

Гинс, М.С. Культура амаранта (род Amaranthus L.) как источник амарантина: его функциональная роль, биологическая активность и механизмы. //Диссертация на соискание ученой степени доктора биологических -Петербург, 2003. 328 с.

Гинс, В.К., Кононков, П.Ф., Гинс, М.С, Кононков, Ф.П. «Способ получения натурального краснофиолетового пищевого красителя». 1998. Патент № 2118971.

Михеева Л.А., Михеева А.В. Амарантин как перспективный краситель для пищевой промышленности. Наука Росии.Цели и задачи,2022,34-37стр. doi.10.18411/nrciz.12-2022-09

Downloads

Published

2024-02-10