PRUNUS PERSICA var. NECTARINA O‘SIMLIGI DANAK MAG‘ZINING MOY TARKIBI
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Annotatsiya
Oʻzbekistonda oʻsadigan Prunus persica var. nectarina urug‘larning mag‘zi tarkibidagi moy miqdori, yog‘ kislotalar, neytral lipidlar, glikolipidlar, fosfolipidlar tarkibidagi yog‘ kislotalar tarkibi aniqlanib tahlil qilindi. Nektarinning ikki xil turidan ajratib olingan moyning neytral lipid (NL), glikolipid (GL) va fosfolipid (FL) fraksiyalari ajratib olindi. Olingan uch xil fraktsiyalarni gidrolizlanib hamda yog‘ kislotalarni metil efirlari olinib xromato-mass-spektrometriya usulida o‘rganildi. Neytral lipidlar tarkibida to‘yingan yog‘ kislotalari miqdori 8,45-8,87% va to‘yinmagan yog‘ kislotalari miqdori 91,13- 91,55% ni tashkil etdi.Tahlil natijalaraga ko‘ra, o‘rganilgan nektarin namunalari tarkibida 15 ta to‘yingan va to‘yinmagan yog‘ kislotalari aniqlandi. Olien va linolen kislotalari miqdori 68,84-69,05% hamda linol kislota miqdori 21,71-21,98% ni tashkil etdi. To‘yingan yog‘ kislotalar orasida palmitin kislotasi ko‘proq miqdorga ega. Nektarin moyi boyitilgan o‘simlik moyi va turli oziq-ovqat qo‘shimchalari tayyorlash uchun tavsiya etildi.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Tsya robota litsenzuetsya vydpovídno do Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 xalqaro litsenziyasi.
Foydalaniladigan adabiyotlar
Шоферистов Е.П., Цюпка С.Ю., Иващенко Ю.А. Коллекционный фонд нектарина селекции никитского ботанического сада // Селекція і насінництво.– 2013.– №104. – С. 26-31.
Minar M., Hassanein M. Studies on non-traditional oils: I. Detailed studies on different lipid profiles of some Rosaceae kernel oils // Grasas y Aceites.– 1999. – V.50. №5. – P. 379-384.
Kamel B.S., Kakuda Y. Characterization of the seed oil and meal from apricot, cherry, nectarine, peach and plum // JAOCS – 1992. – V69. №5. – P. 492-494.
Кароматов И.Дж., Набиева З.Т. Лечебные свойства персиков // Электронный научный журнал «Биология и интегративная медицина». – 2017. – №2 – C. 156-163.
Lazos E.S. Composition and oil characteristics of apricot, peach and cherry kernel // Grasas Y Aceites. – 1991. – V.42. №2. – P. 127-131.
Matthäus B., Özcan M.M. Fatty acids and tocopherol contents of some Prunus spp. kernel oils // Journal of Food Lipids. – 2009. – V.16(2). – P. 187-199.
Кикалишвили Б.Ю., Зурабашвили Д.З., Турабелидзе Д.Г., Шанидзе Л.А., Николайшвили М.Н. Высшие жирные кислоты персикового масла и их биологическая активность // GeorGian Medical news. – 2013. – №5.(218) – C. 82.
Chamli D., Bootello M.A., Bouali I., Jouhri S., Boukhchina S., Martinez-Force E.,//Chemical characterization and thermal properties of kernel oils from Tunisian peach and nectarine varieties of Prunus persica. // Grasasy Aceites.– 2017. – V.68(3). – P. 1-9.
Ashraf C.M., Iqbal S., Ahmed D. Nutritional and physicochemical studies on fruit pulp, seed and shell of indigenous Prunus persica // Journal of Medicinal Plants Research – 2011. – V.5(16). – P. 3917–3921.
Ульченко Н.Т., Беккер Н.П., Юнусов А., Юлдашева Н.К., Черененко Т.В., Глушенкова А.И. Липиды и липофильные компоненты семян некоторых плодовых растений // Химия природных соединений. – 2009. – №3. – C. 269-271.