Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Chemistry

No. 6 (2023): FarDU.Ilmiy xabarlar jurnali (Aniq va tabiiy fanlar)

MINERAL AND AMINO ACID COMPOSITION OF PLANT PRUNUS PERSICA var. NECTARINA

Submitted
February 6, 2024
Published
2024-02-10

Abstract

The quantitative content of 32 macro and microelements was determined by neutron activation analysis, as well as the amino acid composition was studied by the analysis of FTK-derivaties of amino acids by HPLC method in the leaves and kernels of seeds Prunus persica var.nectarina growing in Uzbekistan.

References

  1. Туз А. С. Голоплодный персик. // Природа, 1960, № 12. Стр. 114—115.
  2. Vendramin, Elisa; Pea, Giorgio; Dondini, Luca; Pacheco, Igor; Dettori, Maria Teresa; Gazza, Laura; Scalabrin, Simone; Strozzi, Francesco; Tartarini, Stefano (3 March 2014)."A Unique Mutation in a MYB Gene Cosegregates with the Nectarine Phenotype in Peach". PLOS ONE.9(3): e90574.
  3. Шоферистов Е. П. Эколого-географическая и помологическая классификация сортов нектарина:// Сборник научных трудов Государственного Никитского ботанического сада.— 2015.— Вып.140.— С. 55—76.
  4. Шоферистов Е. П., Шишова Т. В. Помологическая характеристика новых интродуцированных в крыму сортов нектарина// Бюллетень Государственного Никитского ботанического сада.— 2007.—№ 95.—С. 35-39.
  5. Steven A., Cohen Daviel J. Amino acid analysis utilizing phenylisothiocyanata derivatives//Jour.Analytical Biochemistry.1988.V.17.№.1. pp. 1-16.
  6. Карабаева, Р. Б., Ибрагимов, А. А., & Назаров, О. М. (2020). КОМПОНЕНТНЫЙ СОСТАВ ЭФИРНОГО МАСЛА PRUNUS PERSICA VAR. NECTARINA, ПРОИЗРАСТАЮЩЕГО В УЗБЕКИСТАНЕ. Химия растительного сырья, (4), 165-170.
  7. Карабаева, Р. Б., Ибрагимов, А. А., & Назаров, О. М. (2020). ОПРЕДЕЛЕНИЕ СОДЕРЖАНИЯ ЛИПИДОВ И КИСЛОТ В МАСЛЕ ЯДЕР КОСТОЧЕК ДВУХ ОБРАЗЦОВ PRUNUS PERSICA VAR. NECTARINA. Universum: химия и биология, (12-1 (78)), 51-55.