DEFINITION AND EXTRACTION OF FREE MONOSACCHARIDES FROM HELIANTHUS TUBEROSUS TUBER

Main Article Content

Бегзод Зокиров

Abstract

The article focuses on the detection and isolation of free monosaccharides in  helianthus tuberosus tuber, as well as the subsequent use of the isolated substances for various purposes in the biotechnological and pharmaceutical industries. The results obtained during our experiments show that after the extraction process using ultrasound, we can see a significant increase in the amount of free fructose in the juice, i.e. F1 - 2.18%. In addition, a sample of the main juice was taken and the amount of free fructose was analyzed using a pH meter method, and  TSH and BH were also analyzed.

Article Details

How to Cite
Зокиров , Б. (2023). DEFINITION AND EXTRACTION OF FREE MONOSACCHARIDES FROM HELIANTHUS TUBEROSUS TUBER. Scientific Journal of the Fergana State University, (4), 5. Retrieved from https://journal.fdu.uz/index.php/sjfsu/article/view/1334
Section
Chemistry
Author Biography

Бегзод Зокиров , Тошкент кимё-технология институтининг Шаҳрисабз филиали

Тошкент кимё-технология институтининг Шаҳрисабз филиали, ассистент

References

Ибрамджи Жером, Флауменбаум Б.Л., Квасенков О.И. Способ производства фруктозного сиропа из топинамбура., Патент №2039832, 20.07.95.

Зеленков В.И., Кочнев Н.К., Шелкова Т.В. Топинамбур (земляная груша) – перспективная культура многоцелевого назначения – Новосибирск: ИТФ «Арис», 1993.

Мавлянова Р.Д. Изучение топинамбура в Ташкентской области. Сборник Агрофан: Ютуқлар ва истиқболлари. ‒ТашГАУ. 2001.

Гичев Ю.Ю., Гичев Ю.П. Руководство по биохимически активным добавкам. - М., 2001.

Высоцкий А.М., Сафранов М.Г., Гаппаров М.Г. и др. Топинамбур и топинсолнечник – проблемы возделывания и использования./ Тезисы докладов 2-ой Всесоюзной научно-производственной конференции. – Иркутск, 1990.

Мавлянова Р.Д. Қандлавлаги етиштириш агротехникаси. ‒Т., 1995.

Решетник Л.А., Кочнев Н.К. Лечебно-диетические свойства топинамбура – Иркутск: ТОО «Биотек», 1997.

Прокопенко Л.С., Юрченко Х.Ф. Химический состав и питательная ценность клубней топинамбура // Тезисы доклада 3-й Всероссийской научно-производственной конференции – Одесса, 1991.

Голубев В.И., Волкова И.В., Кушанов Х.М. Состав, свойства, способы переработки, области применения. ‒ Астрахань-Изд.-Полиграф. Комплекс Волга, 1995.

Перкопец Майя. Функциональные продукты с инулином и олигофруктозой. – Новое слово в индустрии напитков // Индустрия напитков, №6, 2007.

Квасников О.И. Журавлева-Соколова Д.В. Патент РФ RU (11) 2398784 от 10.09.2010. Способ производства инулинсодержащего раствора из топинамбура.

Самсонова В.А., Покровский А.М. Справочник по диетологии. – М.: Изд. Меридиан, 1992.

Френкель И.Д., Першин С.Б. Сахарный диабет и ожирение. – М., 1996.

Поташев Д.А. Лечение топинамбуром // Земля Сибирская, дальневосточная. – 1994. - №6.

Van den Berghe G. Fructose: metabolism and short-term effects on carbohydrate and purine metabolic pathways. In: Macdonald I, Vrana A, eds. Metabolic effects of dietary carbohydrates. ProgBiochemPharmacol 1986