sg
O‘zbekcha

CHEMICAL COMPOSITION IN CHOCOLATE AND ANALYSIS BY PHYSICO-CHEMICAL INDICATOR

Authors

  • Иброхим Асқаров

    Andijan State University
  • Шаҳобиддин Қирғизов

    Andijan State University
  • Юлдуз Бадалова

    Andijan State University

Keywords:

chocolate, organoleptic parameters, physicochemical parameters, nutritional value, mass fraction of moisture, ash, sugar.

Abstract

This article describes the composition and types of chocolate and the requirements for it in the normative document. The physicochemical parameters and quality of some chocolates have been checked and the results received

Author Biographies

  • Иброхим Асқаров , Andijan State University

    Андижон давлат университети, кимё фанлари доктори, профессор

  • Шаҳобиддин Қирғизов , Andijan State University

    Андижон давлат университети, кимё фанлари номзоди, профессор в.б

  • Юлдуз Бадалова , Andijan State University

    Андижон давлат университети, магистрант

References

Асқаров И.Р., Қирғизов Ш.М. ва бошқ., Товарлар кимёси, ‒ Т.: Янги аср авлоди, 2019.

Костюченко Г. Шоколад ‒ полезные свойства. // Продовольственный торгово-промышленный журнал, №6. 2010.

Киргизов Ш.М., Бадалова Ю., Лутфуллин К.Л., Кулимов О. Товарлар кимёси ҳамда халқ табобати муаммолари ва истиқболлари мавзусидаги 7-халқаро илмий-амалий конференция материаллари. ‒ Андижон. 2020.18-19 сентябрь.

Асқаров И.Р. Товарлар кимёси. ‒ Т., Фан ва технологиялар марказининг босмахонаси. 2019.

Химический состав российских пищевых продуктов: Справочник/ Под редакцией проф. Скурихина И.М. и проф. Тутельяна В.А.. ‒ М.: ДеЛи принт, 2008.

ГОСТ 31721-2012 Шоколад. Общие технические условия. ‒ М., Стандартинформ, 2013.

Драгилев А.И., Маршалкин Г.А. Основы кондитерского производства. – М.: ДеЛи Принт, 2005.

ГОСТ 5900-2014. Изделия кондитерские. Метод определения влаги и сухих веществ. ‒ М.: Стандартинформ, 2019.

ГОСТ 5903-89. Изделия кондитерские. Метод определения сахара. ‒ М.: ИПК Издательство стандартов, 2004.

ГОСТ 5901-2014. Изделия кондитерские. Метод определения массовой доли золы и металломагнитной примеси. ‒ М.: Стандартинформ, 2019.

Downloads

Published

2023-07-05

Most read articles by the same author(s)