INTELLIGENT FISH FARM IS THE FUTURE OF AQUACULTURE

Main Article Content

Дилфуза Рахимова

Abstract

With the constant expansion of the scale and density of aquaculture, modern aquaculture methods have been forced to overproduce products, which has led to an accelerated rate of imbalance in the aquatic environment, the frequent occurrence of fish diseases and a decrease in the quality of aquatic products. Moreover, with the average age of farm workers in many parts of the world being higher, fisheries production will face a labor shortage dilemma and aquaculture practices are in urgent need of change. Modern information technologies have gradually penetrated into various areas of agriculture, and the concept of smart fish farms has also begun to take shape. The intelligent fish farm attempts to carry out the precise work of increasing oxygen, optimizing feeding, reducing disease and precise harvesting, using the idea of ​​"replacing man with machine" to completely free up labor and realize green and sustainable aquaculture. . This article examines the application of smart fishing equipment, the Internet of Things, edge computing, 5G and artificial intelligence algorithms in modern aquaculture, and also analyzes existing problems and prospects for further development. Meanwhile, based on various business requirements, the design framework of key functional modules in building an intelligent fish farm is proposed.

Article Details

How to Cite
Рахимова , Д. (2024). INTELLIGENT FISH FARM IS THE FUTURE OF AQUACULTURE. Scientific Journal of the Fergana State University, 30(3), 445. Retrieved from https://journal.fdu.uz/index.php/sjfsu/article/view/4634
Section
Biology
Author Biography

Дилфуза Рахимова , Fergana State University

Ферганский государственный университет, преподаватель кафедры зоологии и общей биологии

References

Брюжер К., Агилар-Маньярес Дж., Беверидж М.К., Сото Д. Экосистемный подход к аквакультуре 10 лет спустя — критический обзор и рассмотрение его будущей роли в голубом росте. Преподобный Аквак. 2019 год;

Ватсос И.Н., Ангелидис П. Качество воды и болезни рыб. Журнал Греческого ветеринарно-медицинского общества. 2017 год;

Китаева Н.Х., Рахимова Д.Х., Аъзамов А.С..ЗНАЧЕНИЕ РЫБЫ В ПИТАНИИ ЧЕЛОВЕКА, IJIRSET, Tашкент, часть 2, выпуск 12, ноябрь 2022 год, стр.-37-40.

Матео-Сагаста Дж., Марджани С., Туррал Х., Берк Дж. Загрязнение воды в результате сельского хозяйства: резюме глобального обзора. Рим: ФАО и ИВМИ; 2017. стр. 1–35.

Rahimova Dilfuza Khаsanbayevna. THE IMPACT OF CHEMICAL WASTE ON POLLUTION OF FRESH WATER AND ITS INHABITANTS. SCIENTISTS.UZ., JOURNAL-VOLUME 2 ISSUE 5, 30-MAY 2023, Международный научный журнал «Наука и инновации», стр.245-248.

Состояние мирового рыболовства и аквакультуры в 2020 году. Устойчивость в действии. Рим: ФАО; 2020;

Собирова,, Г. Х. (2023). ФЕНОЛЬНЫЕ АНТИОКСИДАНТЫ В ЛЕКАРСТВЕННЫХ ТРАВАХ. Oriental renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences, 3 (11), 463-466.

Собирова, Гулрух Хасан Кизи (2022). АНТИРАДИКАЛЬНАЯ АКТИВНОСТ ЭКСТРАКТОВ ПУСТЫРНИКА, ШИПОВНИКА И БОЯРЫШНИКА. Oriental renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences, 2 (11), 130-136.

Франческа А., Коррадо К. Точная аквакультура: краткий обзор инженерных инноваций. Аквакульт Международный. 2020;