This article analyzes the differences between the wheat varieties of Uzbekistan and Belarus and how the soft and hard wheat varieties grown in both countries are of good quality and meet the quality requirements for consumption. The analysis used a number of indicators: density, chemical composition, acid content, volume in mm3, mass fraction of fat, protein fraction of fat, starch fraction of fat, all wheat varieties were analyzed and the varieties were adequate to the demand. ability to answer is checked. Four varieties of soft wheat grown in our country are "Bunyodkor", "Turkiston", "Ghazgon", "Khisorak" and two types of soft and one hard wheat "Laska", "Vasilisa" grown in Belarus. Varieties of "Kanveyer" were analyzed and their differences were determined.
References
Каталог сортов пшеницы, допущенных к посеву в Узбекистане / Catalog of the wheat varieties released in Uzbekistan // / Muzafarova, D. Sh., R.C. Sharma, A. Amanov and U. Abdusamatov. Tashkent: ICARDA, 2015. – 70 с. (Catalog of wheat varieties released in Uzbekistan // / Muzafarova, D. Sh., R.C. Sharma, A. Amanov and U. Abdusamatov. Tashkent: ICARDA, 2015. - 70 p.)
Эргашева Х.Б. Влияние состава почвы на урожайность и качество зерна пшеницы / Х.Б. Эргашева, С.Д. Бабабев // Техника и технология пищевых производств: тезисы докладов ХIII Междунар. науч. конференции, 23-24 апреля 2020 г., Могилев / Учреждение образования «Могилевский государственный университет продовольствия»; редкол.: А.В. Акулич (отв. ред.) [и др.] – Могилев, МГУП, 2020. – Т.1. 458 с. – С. 159-160. (Ergasheva Kh.B. Influence of soil composition on the productivity and quality of wheat grain / Kh.B. Ergasheva, S.D. Bababev // Technique and technology of food production: abstracts of the XIII Intern. scientific conference, April 23-24, 2020, Mogilev / Educational Institution “Mogilev State University of Food”; editorial board: A.V. Akulich (responsible editor) [and others] - Mogilev, Moscow State Unitary Enterprise, 2020. - V.1. 458 p. - Р. 159-160.)
O‘zDSt 880:2015. Государственный Стандарт Республики Узбекистан. Пшеница. Требования при заготовках и поставках. – Введ. с 2016-01-03. – Ташкент: Агентство УзСтандарт, 2016. (O‘zDSt 880:2015. State Standard of the Republic of Uzbekistan. Wheat. Requirements for procurement and supply. - Input. from 2016-01-03. - Tashkent: UzStandard Agency, 2016.)
Егоров, Г. А. Технология муки. Технология крупы. – 4-е изд., перераб. и доп. М.: КолосС, 2005. – 296 с. (Egorov, G. A. Technology of flour. Grain technology. – 4th ed., revised. and additional M.: KolosS, 2005. - 296 p.)
Техника и технология хранения зерна / А.Е. Юкиш, О.А. Ильина. – М.: ДеЛи принт, 2009. – 718 с. (Technique and technology of grain storage / A.E. Yukish, O.A. Ilyin. -M.: DeLi print,2009. - 718 p.)
Зверев, С. В. Физические свойства зерна и продуктов его переработки: Учебное пособие для студентов вузов / С. В. Зверев, Н. С. Зверева. – М.: ДеЛи принт, 2007. – 175 с. (Zverev, S. V. Physical properties of grain and products of its processing: a textbook for university students / S. V. Zverev, N. S. Zvereva. M.: DeLi print, 2007. - 175 p.)
Зерноведение с основами растениеводства: конспект лекций / сост. Л. В. Рукшан, Т. В. Прохорцова. – Могилёв: МГУП, 2019. - 112 с. (Grain science with the basics of crop production: lecture notes / comp. L.V.Rukshan, T.V.Prokhortsova. – Mogilev: MGUP, 2019. - 112 p.)
Манжесов, В.И. Технология хранения растениеводческой продукции: [учеб. пособие] / И.А. Попов, Д.С. Щедрин, В.И. Манжесов. – М.: КолосС, 2005. - 392 с. (Manzhesov, V.I. Technology of storage of crop products: [proc. allowance] / I.A. Popov, D.S. Shchedrin, V.I. Manzhesov. - M.: Colossus, 2005. - 392 p.)
Технология переработки продукции растениеводства / В.И.Манжесов, Т.Н.Тертычная, С.В.Калашникова, И.В.Максимов. – СПб: ГИОРД, 2016. - 816 с. (Technology of processing plant products / V. I. Manzhesov, T. N. Tertychnaya, S. V. Kalashnikova, I. V. Maksimov. - St. Petersburg: GIORD, 2016. - 816 p.)
Кузнецова, Л. М. Количественно-качественный учет зерна и зернопродуктов / Л.М.Кузнецова, Г.П.Черкасова. – М.: ДеЛи принт, 2011. – 260 с. (Kuznetsova, L.M. Quantitative and qualitative accounting of grain and grain products / L.M.Kuznetsova, G.P.Cherkasova. – M.: DeLi print, 2011. - 260 p.)
Егоров, Г. А. Управление технологическими свойствами зерна / Г.А.Егоров. – М.: Издательский комплекс МГУПП, 2005. – 290 с. (Egorov, G. A. Management of technological properties of grain / G. A. Egorov. - M.: Publishing complex MGUPP, 2005. - 290 p.)
Мухаметов, Э.М. Технология производства и качество продовольственного зерна /Э.М. Мухаметов [и др.]. – Минск: Дизайн ПРО, 1996. – 256 с. (Mukhametov, E.M. Technology of production and quality of food grain /E. M. Mukhametov [i dr.]. - Minsk: Design PRO, 1996. 256 p.)
Berdimuradov X.T., Raxmonov E.K. Navli un tortishda bug‘doy navlarini tanlash va asoslash. -T.:Central Asian Research Journal For Interdisciplinary Studies (CARJIS), 2022. bet 147-156. (Berdimuradov Kh.T., Rakhmanov E.K. Selection and justification of wheat varieties in wheat flour weighing. -T.: Central Asian Research Journal For Interdisciplinary Studies (CARJIS), 2022. p. 147-156).