The article provides information on the relevance of improving the production technologies of food products with a balanced chemical composition, high nutritional and biological value, especially fermented milk products, enrichment of yogurt, which is one of the functional food products, with natural products and biologically active substances. Important chemical parameters that determine the specific useful properties and nutritional value of the extracted wheat grains are highlighted. The main goal of the research is to treat wheat flour with various non-conventional, in particular, ultra-high frequency electromagnetic fields in order to preserve the nutrients contained in wheat as much as possible. Also, the advantages of using malted wheat grains treated with ultra-high frequency electromagnetic field rays in the production of yogurt are explained. Conveniences of drying and using wheat malt collected by hydroponics method are provided. The optimal values of malt to be added to the composition of yogurt were determined, and the effect on important quality indicators of yogurt was studied. These fortified yogurts are said to help restore intestinal contractile function, thicken intestinal walls and restore elasticity and muscle tone.
References
Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т. Ундирилган буғдой асосида олинган озиқ-овқат қўшилмасининг антиоксидантлик ҳусусиятларини ўрганиш // Journal of Chemistry of Goods and Traditional Medicine Volume 2, Issues 3, 2023. 174-177
Данильчук Т.Н., Рогов И.А., Демидов А.В. Повышение антиоксидантной активности проростков злаковых культур под воздействием инфракрасного излучения // Хранение и переработка сельхозсырья. 2014. №9. С. 16–21.
Уй шароитида буғдой ва арпа солодини тайёрлаш. // Халқ табобати плюс. №2 (15) Тошкент 2023 – 6-7 б.
Сташкова Н.О. Tехнологические аспекты получения сухих пророщенных зерен пшеницы // Хранение и переработка сельхозсырья. 2011. №2. С. 37–38.
Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т. Арпа ва солод ишлаб чиқариш. Академик А.Қосимов таваллудининг 75 йиллигига бағишланган “Ўзбекистонда биотехнологиянинг ривожланиши ва истиқболлари” мавзусидаги илмий-амалий анжуман. Андижон – 2012.85 б
Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т. Арпа ва солодни замбуруғли зарарланиши муаммолари. Академик А.Қосимов таваллудининг 75 йиллигига бағишланган “Ўзбекистонда биотехнологиянинг ривожланиши ва истиқболлари” мавзусидаги илмий-амалий анжуман. Андижон – 2012.-75 б
Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т. Солод модификацияси ва ферментатив жараёнлар. А.Қосимов таваллудининг 75 йиллигига бағишланган “Ўзбекистонда биотехнологиянинг ривожланиши ва истиқболлари” мавзусидаги илмий-амалий анжуман. Андижон – 2012.-79-80 б
Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т. Ундирилган буғдой асосида олинган озиқ-овқат қўшилмаси. Товарлар кимёси ҳамда халқ табобати муаммолари ва истиқболлари. Мавзусидаги Х Халқаро илмий-амалий конференция материаллари Андижон, 2023, 14-15 сентябрь – 375 б
Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т. Ундирилган буғдой муртаги шарбатидан тайёрланган кукун. Товарлар кимёси ҳамда халқ табобати муаммолари ва истиқболлари. Халқаро илмий-амалий конференция., Андижон, 2023, 14-15- сентябрь., 479-б
Юлчиев А.Б. (2020). Норматов А.М. СВЧ установка для влаготепловой обработки хлопковой мятки. Универсум: технические науки, 76/7-2.