Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Chemistry

No. 4 (2023): Scientific journal of the Fergana State University (Exact and natural sciences)

STUDYING THE ANTIOXIDANT ACTIVITY OF THE FOOD ADDITIVE “AS-AN” OBTAINED FROM THE PLANTAGO MAJOR

Submitted
November 24, 2023
Published
2023-11-28

Abstract

This article describes some of the causes of peptic ulcers and synthetic medecines used in its treatment. In order to determine the antioxidant activity of the new food additive "Ac-AN", the results of studies conducted with inhibition of the autoxidation reaction in vitro are discussed.

References

  1. Бобожонов С.Н. Ички касалликлар. Тиббиёт институтлари талабалари учун Т., Ибн Сино. 2003.
  2. Yu. M. Mamadov, M. A. Xo‘jamberdiyev, В. Yu. Mamatov. Klinik farmakologiya. “Turon-Iqbol”. T.: - 2010. 438-440 b.
  3. Ali Nazarizadeh, Peyman Mikaili, Milad Moloudizargari, Shahin Aghajanshakeri, Soheil Javaherypour. Therapeutic Uses and Pharmacological Properties of Plantago major L. and its Active Constituents // Journal of Basic and Applied Scientific Research. 2013. № 3 (9).
  4. Герасимова Е.Л., Попова К.Г. Потенциометрическое определение антиоксидантной активности экстрактов растительного сырья с использованием гексацианоферрата калия – Е. 2017 г. 60-63 с.
  5. M.I. Kobeasy, Osama, M. Abdel-Fatah, Samiha M. Abd El-Salam and Zahrat El-Ola M. Mohamed. Biochemical studies on Plantago major L. and Cyamopsis tetragonoloba L. // International Journal of Biodiversity and Conservation. 2011.
  6. № 3. P. 83-91.
  7. Хожиқулов А.С. Маҳаллий Diospyros kaki(xsh)–портахол ва Diospyros kaki(КХ)-хурмо Королёк-Хиакуме навлари меваларининг антиоксидантлик фаоллигини тахлил қилиш орқали озиқ-овқат қўшилмалари тайёрлаш ва уларни синфлаш // “Товарлар кимёси ҳамда халқ табобати муаммолари ва истиқболлари” мавзусидаги VII-халқаро илмий-амалий конференция материаллари тўплами Андижон, 2020 й. 335-336 б.
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5878035/