The demand and interest in polymeric materials is increasing year by year. They are widely used in various fields of medicine, pharmaceuticals, food and agriculture. Therefore, the sustainable use of insects as alternative raw materials, along with various crustaceans and mycelial fungi, which are the main sources of aminopolysaccharides, is of great importance. During our research, we aimed to isolate chitin from some insects (Melolontha melolontha, Leptinotarsa decemlinaeata, Eurygaster integriceps). This process consists of several stages. Initially, the raw materials were treated for purification from water-soluble substances at different times and temperatures.
It was found that the purification stage from water-soluble substances in the extraction of chitin from Melolontha melolontha yielded 73.6% of the product, and for Leptinotarsa decemlinaeata and Eurygaster integriceps, 65.2% and 56.6%, respectively.
References
Е.Г. Кyбенко. Разработка технологии получения хитозана из гаммaруса aзовского и его использовaние при производстве растительно–рыбных пищевых продуктов. Краснодар – 2014 г.
K.Skryabin, I.Tikhonovich,V.Varlamov. Chitosan: a wonder polymer// Москва: Либмонстр Россия. Источник: Science in Russia, №6, 2014, C.4-12
А.И. Албyлов. Хитин и xитозан. Получение, свойства; и применение//А.И. Албyлов, А.Ж. Самуйленко, М.А. Фролова: –М:, 2002. – 360 с.
Sh.Karimov, A.Xaitbayev. Xitozan ajratib olish usullarini optimallash. FarDU ilmiy xabarlar. 2022-yil 6-son. 472-475 b.
Г.Г. Няникoвa, Т.Э. Маметнaбиев, И.П. Кaлинкин, М.В. Гeпецкaя, С.М. Комиccарчик, Е.Ю. Eлдиновa. Облaсти применeния хитозaнa. Известия Санкт-Петербургского госyдарственнoгo технологическогo института (технического yниверситeта). Санкт-Пeтербург-2007. B 20-25.
Gaill, F., Persson, J., Sugiyama, P., Vuong, R., Chanzy, H. The chitin system in the tubes оf deep sea hydrоthermаl vent worms, Journal of Structural Biology, 109, (1992) 116–128.
M.A. Askarov, A.S. Rafikov, D.O. Abdusamatova, Polimerlar fizikasi va kimyosi, Toshkent-2020. B 226-230.
Mезенова, О.Л. Получение и применение хитина и его производных в технологи и пищевых продуктов / О.Я. Мезенова, А.С. Лысова, Е.В. Григорьева // Научные основы и практическая реализация; технологий получения и применения натуральных структуробразователей: межд.науч.–практ. конф. (24–25 мая): тез. докл. / Краснодар.КубГТУ, 2002. – С. 203–206.