QOVUN PO‘STI TARKIBIDAGI VITAMINLARNI O‘RGANISH VA UNING XALQ TABOBATIDA QO‘LLANILISHI

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ibrahimjon Rakhmonovich Askarov
Abdurakhimova Nodira Khayatulla
Matamirova Sharifa Akramovna

Annotatsiya

Maqolada qovun po‘stini kimyoviy tarkibidagi vitaminlarni yuqori samarali suyuqlik xromotografiyasi (YSSX) uslubi orqali tekshirib o‘rganilgan. Tekshirish natijalarga ko‘ra, qovun po‘stida mavjud bo‘lgan vitaminlar miqdori: В4-63 mg, В12-7,3 mg, В2-2,96 mg, Е-18 mg, В6-2,03 mg5-0,75 mg,  В9-0,64 mg, С-0,32mg, К-7,32mmg va vitaminlardan tashqari β–karotin – 9 mgborligi aniqlandi. Qovun po‘sti vitaminlarga boy, unda biologik faol moddalar ko‘p bo‘lganligi uchun undan kelgusida oziq-ovqat qo‘shilmalari qilib Xalq tabobatida keng qo‘llash mumkinligi yoritilgan.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Bo‘lim
Kimyo
Mualliflar biografiyasi

Ibrahimjon Rakhmonovich Askarov

Andijan State University, Doctor of Chemistry, Professor of the Department of Chemistry, Honored Inventor of the Republic of Uzbekistan, Chairman of the Academy of Medicine "TABOBAT" of Uzbekistan

Abdurakhimova Nodira Khayatulla

teacher of Andijan State University, Department of Chemistry

Matamirova Sharifa Akramovna

Tashkent Medical Academy, teacher

Foydalaniladigan adabiyotlar

И.Р.Асқаров. Сирли табобат. – Т: Фан ва технологиялар нашриёт-матбаа уйи. 2021й – 1010 б.

М.М. Мўминжонов // Қовуннинг шифобахш хусусиятлари. Халқ табобати журнали. 2021й Т.№7. Б.27

Куликова С.Н., Гаппаров М.М., Викторова Е.В. Орастительных маслах нового поколения в нашем питании // Масло -жир. пром-сть. - 200З. - № 1. - С. 4.

. Соколов Б.К., Гончаренко Е.В., Лисняк В.Е. Маслонашего здоровья // Масложир. пром-сть. - 2003. - № 3. - С. З6.

Осадченко И .М., Скачков Д.А., Серебрякова Т.Г. Химический состав и биологическая ценность отходов переработки бахчевых культур // Масложир. пром-сть. - 200З. - № 3. - С. 16.

Пивоваров В.Ф., Аромов М.Х., Турдикулов Б.Х. и др., Овошные и бахчие культуры в Узбекистане, М., 2001.

И.Р. Асқаров, Н.Х.Абдурахмонова, М.М.Мўминжонов, Х.Исаков, Д.Х.Исақова // Қовун уруғи ва пўстлоғининг кимёвий таркиби. Товарлар кимёси ва ҳалқ табобати журнали. 2022.№2-Б.397-411.

Ш.Тўрахонов, Д.Алтибаев, Х.Исақов // Айрим витаминларни анор мева пўсти таркибидаги миқдорларини аниқлаш. Аду “Фан, таълим ва техникани инновацион ривожлантириш масалалари” Халқаро илмий анжуман. 2022й.Б.76.

И.Р.Асқаров, Н.Х.Абдурахмонова // Қовун пўсти ва уруғи таркибидан оқсил миқдорини аниқлаш. Современные достижения и проблемы медицинской науки. Наманганский государственный университет. Узбекистан от 7 марта 2022 года. С. 222-225.

Ibrohimjon Rahmonovich Asqarov, Xayatulla Isaqov, Shoxrux Odiljonovich To‘raxonov, Doston Islombek o‘g‘li Altibayev// Anor meva urug‘i tarkibidagi aminokislotalar miqdorini aniqlash. J.Chem Good Trad Med, Volume 1, Issue 2, 2022. DOI: https://doi.org/10.55475/jcgtm/vol1.iss2.2022.30

И.Р. Асқаров, Х.Исаков, М.М.Мўминжонов, А.А. Жўраев, Н.Х.Абдурахмонова // Тарвуз чиқиндиларининг кимёвий таркиби ва халқ табобатидаги аҳамияти. ФарДУ Илмий хабарнома. 2021й №6. Б.30-36