QOVUN PO‘STI TARKIBIDAGI VITAMINLARNI O‘RGANISH VA UNING XALQ TABOBATIDA QO‘LLANILISHI
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Annotatsiya
Maqolada qovun po‘stini kimyoviy tarkibidagi vitaminlarni yuqori samarali suyuqlik xromotografiyasi (YSSX) uslubi orqali tekshirib o‘rganilgan. Tekshirish natijalarga ko‘ra, qovun po‘stida mavjud bo‘lgan vitaminlar miqdori: В4-63 mg, В12-7,3 mg, В2-2,96 mg, Е-18 mg, В6-2,03 mg,В5-0,75 mg, В9-0,64 mg, С-0,32mg, К-7,32mmg va vitaminlardan tashqari β–karotin – 9 mgborligi aniqlandi. Qovun po‘sti vitaminlarga boy, unda biologik faol moddalar ko‘p bo‘lganligi uchun undan kelgusida oziq-ovqat qo‘shilmalari qilib Xalq tabobatida keng qo‘llash mumkinligi yoritilgan.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Tsya robota litsenzuetsya vydpovídno do Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 xalqaro litsenziyasi.
Foydalaniladigan adabiyotlar
И.Р.Асқаров. Сирли табобат. – Т: Фан ва технологиялар нашриёт-матбаа уйи. 2021й – 1010 б.
М.М. Мўминжонов // Қовуннинг шифобахш хусусиятлари. Халқ табобати журнали. 2021й Т.№7. Б.27
Куликова С.Н., Гаппаров М.М., Викторова Е.В. Орастительных маслах нового поколения в нашем питании // Масло -жир. пром-сть. - 200З. - № 1. - С. 4.
. Соколов Б.К., Гончаренко Е.В., Лисняк В.Е. Маслонашего здоровья // Масложир. пром-сть. - 2003. - № 3. - С. З6.
Осадченко И .М., Скачков Д.А., Серебрякова Т.Г. Химический состав и биологическая ценность отходов переработки бахчевых культур // Масложир. пром-сть. - 200З. - № 3. - С. 16.
Пивоваров В.Ф., Аромов М.Х., Турдикулов Б.Х. и др., Овошные и бахчие культуры в Узбекистане, М., 2001.
И.Р. Асқаров, Н.Х.Абдурахмонова, М.М.Мўминжонов, Х.Исаков, Д.Х.Исақова // Қовун уруғи ва пўстлоғининг кимёвий таркиби. Товарлар кимёси ва ҳалқ табобати журнали. 2022.№2-Б.397-411.
Ш.Тўрахонов, Д.Алтибаев, Х.Исақов // Айрим витаминларни анор мева пўсти таркибидаги миқдорларини аниқлаш. Аду “Фан, таълим ва техникани инновацион ривожлантириш масалалари” Халқаро илмий анжуман. 2022й.Б.76.
И.Р.Асқаров, Н.Х.Абдурахмонова // Қовун пўсти ва уруғи таркибидан оқсил миқдорини аниқлаш. Современные достижения и проблемы медицинской науки. Наманганский государственный университет. Узбекистан от 7 марта 2022 года. С. 222-225.
Ibrohimjon Rahmonovich Asqarov, Xayatulla Isaqov, Shoxrux Odiljonovich To‘raxonov, Doston Islombek o‘g‘li Altibayev// Anor meva urug‘i tarkibidagi aminokislotalar miqdorini aniqlash. J.Chem Good Trad Med, Volume 1, Issue 2, 2022. DOI: https://doi.org/10.55475/jcgtm/vol1.iss2.2022.30
И.Р. Асқаров, Х.Исаков, М.М.Мўминжонов, А.А. Жўраев, Н.Х.Абдурахмонова // Тарвуз чиқиндиларининг кимёвий таркиби ва халқ табобатидаги аҳамияти. ФарДУ Илмий хабарнома. 2021й №6. Б.30-36