Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Geography

No. 4 (2017): Scientific journal of the Fergana State University

МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИЕ ПРОЦЕССЫ ПРОТЕКАЮЩИЕ В ПОЧВЕ ПРИ ВНЕСЕНИИ ПОД ЛЮЦЕРНУ ОРГАНО-ХИМИЧЕСКИХ ВЕЩЕСТВ

  • М.Газиев
Submitted
July 10, 2023
Published
2023-07-11

Abstract

Applied for succes of  lucernes 2 or 14 t/ h gazapai , 30 t/h azerbaijan and their various combinations positively influences the number of  bacteria increase (to 17,0-63,5),  mushrooms (to 0,5-4,4), actinomycetes (to 1,0-6,0)  improves the biological activity of the soil, consequences, its immunity to phytopathogens.  

References

  1. Авезов К., Турсунов Т. Обеззараживание послеуборочных остатков хлопчатника от инфекции вилта в почве. – М.: Колос, 1973.
  2. Кононова М.М. и др. Микроорганизмы и трансформации органического вещества почвы. Почвоведение. – М., 1982, № 3.
  3. Красильников Н.А. Бактерицидное вещество актиномицетов. Микробиология, т. 8. вып. 6. – М., 1979.
  4. Лазарев С.Ф. О роли микроорганизмов в плодородии орошаемых почв. Сельское хозяйство Узбекистана. – Т.,1974, № 5.
  5. Мухамеджанов М.В., Теслинова Н.А. Микробиологические процессы гумусообразования на фоне новой системы земледелия орошаемых сероземов. Тр. ВНИИ с.- х. микробиологии. т. 56, –Л., 1986.