The article focuses on the detection and isolation of free monosaccharides in helianthus tuberosus tuber, as well as the subsequent use of the isolated substances for various purposes in the biotechnological and pharmaceutical industries. The results obtained during our experiments show that after the extraction process using ultrasound, we can see a significant increase in the amount of free fructose in the juice, i.e. F1 - 2.18%. In addition, a sample of the main juice was taken and the amount of free fructose was analyzed using a pH meter method, and TSH and BH were also analyzed.
References
Ибрамджи Жером, Флауменбаум Б.Л., Квасенков О.И. Способ производства фруктозного сиропа из топинамбура., Патент №2039832, 20.07.95.
Зеленков В.И., Кочнев Н.К., Шелкова Т.В. Топинамбур (земляная груша) – перспективная культура многоцелевого назначения – Новосибирск: ИТФ «Арис», 1993.
Мавлянова Р.Д. Изучение топинамбура в Ташкентской области. Сборник Агрофан: Ютуқлар ва истиқболлари. ‒ТашГАУ. 2001.
Гичев Ю.Ю., Гичев Ю.П. Руководство по биохимически активным добавкам. - М., 2001.
Высоцкий А.М., Сафранов М.Г., Гаппаров М.Г. и др. Топинамбур и топинсолнечник – проблемы возделывания и использования./ Тезисы докладов 2-ой Всесоюзной научно-производственной конференции. – Иркутск, 1990.
Van den Berghe G. Fructose: metabolism and short-term effects on carbohydrate and purine metabolic pathways. In: Macdonald I, Vrana A, eds. Metabolic effects of dietary carbohydrates. ProgBiochemPharmacol 1986