DETERMINING THE QUALITY OF COSMETIC CREAMS BY ORGANOLEPTIC AND PHYSICO-CHEMICAL METHODS
Keywords:
cosmetic cream, quality, organoleptic index, mass fraction of water and volatile substances, mass fraction of free and bound alkali, stability, pH valueAbstract
This article studies the composition of cosmetic creams. The negative impact of low-quality goods on human health and the country's economy has been substantiated. Modern organoleptic and physicochemical methods for determining the quality of goods have been developed and introduced into the customs system.
References
Литература:
Вилкова С.А. Товароведение и экспертиза парфюмерно-косметических товаров. Учебник для вузов/ С.А. Вилкова. – М.: издательство “Деловая литература”, 2000.
ГОСТ 29188.0-91 Метод определения отбора проб.
ГОСТ 29188.2-91 Метод определения водородного показателя.
ГОСТ 29188.3-91 Метод определения стабильности эмульсии.
ГОСТ 29188.4-91 Метод определения воды и летучих веществ или сухого вещества.
ГОСТ 29188.5-91 Методы определения свободной и связанной щелочи.
Пучкова Т.В. Основы косметической химии. Базовые ингредиенты. ООО «Школа косметических химиков», ‒ М.: 2017 г.
Яковлева Л.А., Кутакова Г.С. Товароведение парфюмерно-косметических товаров. Учебник для вузов. Издательство “Лань”, 2001.
Downloads
Published
Issue
Section
Most read articles by the same author(s)
- Диловар Каримова , Вахобжон Хужаев , DETERMINATION OF METHYLPARABEN IN COSMETICS BY HPLC METHOD , Scientific journal of the Fergana State University: No. 4 (2021): Scientific journal of the Fergana State University