ИЗУЧЕНИЕ АНТИОКСИДАНТНЫХ СВОЙСТВ ЭКСТРАКТОВ ХУРМЫ

Основное содержимое статьи

I Askarov
A Khozhikulov

Аннотация

В статье представлены сведения о роли антиоксидантов в регуляции кислородного обмена в организме человека и результаты исследования антиоксидантных свойств экстрактов плодов местных сортов хурмы.

Информация о статье

Как цитировать
Askarov , I., & Khozhikulov , A. (2023). ИЗУЧЕНИЕ АНТИОКСИДАНТНЫХ СВОЙСТВ ЭКСТРАКТОВ ХУРМЫ. Научный вестник Ферганский государственный университета, (5), 10–14. извлечено от https://journal.fdu.uz/index.php/sjfsu/article/view/838
Раздел
Химия
Биографии авторов

I Askarov , Andijan State University

Andijan State University, Doctor of Chemical Sciences, Professor.

A Khozhikulov , Andijan State University

Andijan State University, teacher

Библиографические ссылки

Prida A.I., Ivanova R.I. "Natural antioxidants of polyphenolic nature (antiradical properties and prospects for use)". Food ingredients. Raw materials and additives. 2004. № 2.

Ryabinina E.I., Zotova E.E., Vetrova E.N., Ponomareva N.I., Ilyushina T.N. "A new approach to assessing the antioxidant activity of plant materials in the study of the process of adrenaline autooxidation." Chemistry of plant materials. 2011. № 3.

Ryzhikova M.A., Farkhutdinova R.R., Sibiryak S.V., Zagudillin Sh.Z. "Influence of aqueous extracts from medicinal plants on the processes of free radical oxidation." Experimental and Clinical Pharmacology. 1999. T. 62, № 2.

Khasanova S.R., Plekhanova T.I., Gashimova D.T., Galiakhmetova E.Kh., Klysh E.A. “Comparative study of the antioxidant activity of plant collections”. VSU Bulletin. Series: Chemistry. Biology. Pharmacy. 2007. № 1.

V. Gutteridge, T. Westermarck, B. Halliwell “Oxygen damage in biological systems” / Free radical, Aging and Degenerative Disease. Ed. By Yohson Y. New York, 1986.

Berezovsky V.M. "Chemistry of vitamins" / -M .: Food industry, 1973.

Zhungietu G.I. "Storage of food and feed with preservatives." Reference book. - Chisinau: Publishing house "Kartya Moldoveneaske", 2015.

Madrakhimov G.N., Khadzhikulov A.S., Khakimova L.A. "Antioxidants in food and their properties", Materials of the International Scientific and Technical Conference. N. 2019.

H.E. Seifried, S.S. McDonald, D.E. Anderson, P. Greenwald, J.A. Milner “The antioxidant conundrum in cancer”. (англ.) // Cancer research. — 2003. — Vol. 63,no.15.