DETERMINATION OF THE CONTENT OF CHEMICAL ELEMENTS OF Púnica granátum VARIETY "QAYUM"

Main Article Content

Хусниддин Саминов
Алиджан Ибрагимов
Отабек Назаров

Abstract

Various organs of Punica granatum variety “Qayum growing in Uzbekistan were studied by neutron activation analysis: roots, seeds, leaves, stems, as well as the peel of stems and fruits. In various organs of the plant, 32 macro- and microelements were found. Macroelements (K, Ca and Na) accounted for 86.45-96.73% of the total elementar  composition, microelements (Mn, Fe, Ba, Sr, Rb, Ni, Br, Zn) 4.27-13.55%. The pomegranate peel contains the highest amount of macronutrients, while the leaves contain the least amount of macronutrients. The total amount of macro- and microelements varies from 240.7236 µg/g to 1427.138 µg/g. The macronutrients of potassium, calcium and sodium were found in the samples. The content of potassium in all organs of the plant is maximum, ranging from 183 µg/g to 1220 µg/g. 31 trace elements were found in the plant. The total amount of trace elements varies from 29.243 µg/g to 55.2048 µg/g. The maximum amount of trace elements is found in pomegranate seeds. Among the main trace elements Mn, Fe, Ba, Sr, Rb, Ni, Br, Zn in various plant organs, iron has the maximum amount of 13.2 µg/g, and the minimum amount of zinc is 0.6 µg/g. Among the toxic elements, only arsenic was found.

Article Details

How to Cite
Саминов , Х., Ибрагимов , А., & Назаров , О. (2023). DETERMINATION OF THE CONTENT OF CHEMICAL ELEMENTS OF Púnica granátum VARIETY "QAYUM". Scientific Journal of the Fergana State University, 28(1), 11. Retrieved from https://journal.fdu.uz/index.php/sjfsu/article/view/1712
Section
Chemistry
Author Biographies

Хусниддин Саминов , Fergana State University

преподователь кафедры химии Ферганского государственного университета.

Алиджан Ибрагимов , Fergana State University

д-р хим. наук, профессор кафедры химии Ферганского государственного университета.

Отабек Назаров , Fergana State University

доктор философии по химическим наукам(PhD),доцент кафедры химии Ферганского государственного университета

References

Shaygannia E., Bahmani M., Zamanzad B., Rafieian-Kopaei M. A Review Study on Punica granatum L. Evid Based Complementary Altern Med. 2016; 21(3): (Шайганния Э., Бахмани М., Заманзад Б., Рафиян-Копаей М. Обзорное исследование Punica granatum L. Основанное на Evid дополнительное альтернативное лекарство.)

Coronado-Reyes J.A., Cortés-Penagos C. de J., González-Hernández J. C. Chemical composition and great applications to the fruit of the pomegranate (Punica granatum): a review. Food Sci. Technol, Campinas, v42, e29420, 2022 (. Коронадо-Рейес Х.А., Кортес-Пенагос К. де Х., Гонсалес-Эрнандес Х.К. Химический состав и полезные свойства плодов граната (Punica granatum): обзор. Пищевая наука. Технол, Кампинас)

El-nemr S.E., Ismail I.A., Ragab M. Chemical composition of juice and seeds of pomegranate fruit. Molecular Nutrition and Food Research. 1990; 34(7): (Эль-нэмр С.Э., Исмаил И.А., Рагаб М. Химический состав сока и косточек плодов граната. Молекулярное питание и исследования продуктов питания)

Dadashi S. , Mousazadeh M. , Emam-Djomeh Z. , Mousavi S.M. Pomegranate (Punica granatum L.) seed: A comparative study on biochemical composition and oil physicochemical characteristics. Int J Adv Biol Biom Res. 2013; 1(4): (Дадаши С., Мусазаде М., Эмам-Джоме З., Мусави С.М. Семя граната (Punica granatum L.): сравнительное исследование биохимического состава и физико-химических характеристик масла.)

Sabale S., Rao P., Jadhav R.Nutritional value of pomegranate: a review.World Journal of Pharmaceutical Research. 2020.Vol 9(5):733-744. (Сабале С., Рао П., Джадхав Р. Пищевая ценность граната: обзор. Всемирный журнал фармацевтических исследований.)

Rowayshed G., Salama A., Abul-Fadl M., Akila-Hamza S., Emad A. Mohamed. Nutritional and Chemical Evaluation for Pomegranate (Punica granatum L.) Fruit Peel and Seeds Powders By Products. Middle East Journal of Applied Sciences, 2013.(4): (Ровайшед Г., Салама А., Абул-Фадл М., Акила-Хамза С., Эмад А. Мохамед. Пищевая и химическая оценка граната (Punica granatum L.), кожуры фруктов и порошков семян, побочных продуктов. Ближневосточный журнал прикладных наук)

Usman Saleemullah, Hafeezur R, Sajjad A, Zaid K, Iftikhar J., Ayoub KhanM.,Haris M.Physio Chemical Properties of Pomegranate Varitieas Collected from Peshawar Local Market.Agri Res & Tech: Open Access J. 2018.14(1):1-5. (Усман Салимулла, Хафизур Р., Саджад А., Зайд К., Ифтихар Дж., Аюб Хан М., Харис М. Физико-химические свойства сортов граната, собранных на местном рынке Пешавара. Agri Res & Tech: Open Access J)

Feumba Dibanda Romelle1, Ashwini Rani P., Ragu Sai Manohar.Chemical composition of some selected fruit peels. European Journal of Food Science and Technology.2016.4(4):pp. (. Feumba Dibanda Romelle1, Ashwini Rani P., Ragu Sai Manohar. Химический состав кожуры некоторых избранных фруктов. Европейский журнал пищевых наук и технологий)

Lugwisha Esther Hellen, Fabian Christina, Othman Chande Othman.Determination of physico-chemical properties of pomegranate (Punica granatum L.) fruits of Dar es Salaam Tanzania. Journal of Food and Nutrition Sciences. 2014; 2(6): (Лугвиша Эстер Хеллен, Фабиан Кристина, Отман Чанде Отман. Определение физико-химических свойств плодов граната (Punica granatum L.) из Дар-эс-Салама, Танзания. Журнал продуктов питания и питания)

Аziz Ekşi, İzzet Özhamamcı.Chemical composition and guide values of pomegranate juice. GIDA.2009. 34 (5): (Азиз Экши, Иззет Ожамамджи. Химический состав и ориентировочные значения гранатового сока.)

С.А. Бакиев, Ж. Рахманов, Б.К. Кульджанов, Н.С. Осинская, Ф. Ташимова, У.Я. Хусанбаев, Я.А. Ахмедов, О. Якубов.Применение инструментального нейтронно- активационного анализа для исследования элементного состава плодоовощной продукции и лекарственных растений. Uzbek Journal of Physics. 2010,Vol.12(№3),181-187 (С.А. Бакиев, Ж. Рахманов, Б.К. Кульджанов, Н.С. Осинская, Ф. Ташимова, У.Я. Хусанбаев, Я.А. Ахмедов, О. Якубов.Применение инструментального нейтронно-активационного анализа для исследования элементного состава плодоовощной продукции и лекарственных растений.)