MUHAMMAD G'IYOSIDDINNING “ME’ROJ UL-ARUZ” RISOLASIDA ARUZ RUKNLARI TALQINI (Scientific journal of the Fergana State University, 2024)
Mazkur maqolada rukn talqinining yo`l va usullarini Muhammad G`iyosiddinning “Me’roj ul-aruz” risolasi asosida ko`rsatilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadi aruz ilmi nazariyasiga xos turli masalalar, jumladan, rukn masalasi ta’limida aruzshunos xizmatlarini aniqlashdan iborat. Rukn talqini va ta'limi yo`lida Muhammad G'iyosiddin o`rnini aniqlash uchun qadimgi davr fors-tojik aruzshunoslari asarlari bilan muqoyasalar amalga oshirildi. Muqoyasa myetodini qo`llash asnosida aniqlandiki, muallif o`z asarida rukn ta'limining oson va sodda usulini tanlagan ekan.         Дар мақолаи мазкур роҳ ва усули талқини рукн дар асоси рисолаи “Меъроҷ-ул-арӯз”-и Муҳаммад Ғиёсиддин нишон дода шудааст. Мақсад аз ин тадқиқот хизматҳои арӯзшиносро барои таълими масъалаҳои гуногуни назарии илми арӯз, аз ҷумла, рукн муайян намудан аст. Барои равшан намудани саҳми Муҳаммад Ғиёсиддин дар роҳи талқину таълими рукн бо асарҳои арӯзшиносони давраи қадими форсу тоҷик муқоисаҳо ба амал омад. Тавассути корбурди методи муқоиса равшан гардид, ки муаллиф роҳ ва усули соддатарини таълими рукнро дар асари худ интихоб намуда будааст.