(untitled) (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Ushbu maqolada yuqori sinf fizika darslarida ChatGPT sun’iy intellektidan foydalanish samaradorligi tadqiq etilgan. Tadqiqot eksperimental dizayn asosida tashkil etilib, o‘quvchilar eksperimental va nazorat guruhlariga bo‘lingan. Eksperimental guruh fizika darslarini ChatGPT yordamida o‘zlashtirgan, nazorat guruhi esa an’anaviy usulda ta’lim olgan. Tajriba davomida bilim darajasining o‘sishi testlar, so‘rovnomalar va kuzatuvlar orqali baholangan. Statistik tahlil natijalariga ko‘ra, ChatGPT qo‘llanilgan guruhda bilim o‘sishi ancha yuqori bo‘lgan, o‘quvchilar faolroq qatnashgan va tanqidiy fikrlash ko‘nikmalari rivojlangan. Tadqiqot natijalari sun’iy intellekt vositalarining umumta’lim maktablarida ham samarali qo‘llanilishi mumkinligini ko‘rsatadi.