Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Scientific information

No. 6 (2019): Scientific journal of the Fergana state university

DEVELOPMENT OF A CURRENT SAMPLE OF INSTALLATION SUM-18 (SHQM-18) ON PROCESSING VEGETABLES AND FRUITS FOR PRODUCING NATURAL JUICE

Submitted
June 26, 2023
Published
2023-06-27

Abstract

Development of a working sample of the SUM-18 (Sh (m-18) plant for processing vegetables and fruits to produce natural juice is discussed. The process of obtaining in the designed unit SUM-18 (ShҚM-18) a technologically natural, environmentally friendly product contained in vegetables and fruits consists of deeply saturating the raw materials in water vapor and extracting juice from it in an amount of 50-70% of the total volume.

References

  1. .Гинсбург А.С. “Основы теории техники сушки пищевых продуктов”. −М.: “Пищевая промышленность”. 1973.
  2. Приусадебныйсад и огород/ Сост. И. И. Ястребов. П, 75. Худож. А. А. Холодулькин.−2-е изд., перераб. и доп. - Ф.: Кыргызстан, 1990. 3. Ховетский П.Д. “Процессы аппарата пищевой технологии». −М.: “Пищевая промышленность”, 1999. 4. Қишлок хўжалиги соҳасини бошқариш тизимини ислоҳқилиш, ер ва сув ресурсларидан оқилона фойдаланиш борасидаги илғор технологияларни жорий этиш. озиқ-овқат хавфсизлигини таъминлаш (К.Умурзаков, А. Салохиддинов, К. Назаров, С. Маматов, А. Бобожонов, Р. Хакимов) 2017-2021 йилларда Ўзбекистон Республикасини ривожлантиришнинг бешта устувор йўналиши бўйича Ҳаракатлар стратегияси Халқ билан мулоқот ва инсон манфаатлари йилида амалга оширишга оид давлат дастурини ўрганиш бўйича илмий- услубий рисола. −Т.: Маънавият, 2017.