SUVDA ERUVCHAN VITAMINLAR MIQDORINI YUSSX USULIDA ANIQLASH METODIKASINI ISHLAB CHIQISH (CHILONJIYDA MISOLIDA)
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Annotatsiya
Maqolada chilonjiyda mevasi misolida o’simlik tarkibidagi suvda eruvchan B1, B2, B3, B6, B9, B12, C va PP vitaminlarning miqdorini YSSX metodi yordamida aniqlash metodikasini ishlab chiqish bo’yicha olib borilgan tadqiqotlar natijalari bayon qilingan. O’silik namunasini quritish, maydalash, ekstraktini olish, uni xromatografik analizga tayorlash va analizni bajarish sharoitlarining optimal parametrlari aniqlangan.
Osimlik namunasidan gidrofil vitaminlarni ekstraktsiya qilish jarayoni vaqti 20 minut bo’lganda haroratning 20 oC dan 80 oC gacha ko’tarish aniqlanayotgan vitaminlarning ekstraktdagi miqdorini ortib borishi tendensiyasi 60 oC gacha kuzatildi. Shuni uchun ekstraktsiyaning optimal temperaturasi etib 60 oC tanlandi. Ayni shu o’zgarmas temperaturada vaqtini 10 minutdan 40 minutgacha oshirish ekstraktsiyaning optimal vaqtning 20 minut ekanligini ko’rsatdi.
Standart eritmalar va analiz qilinuvchi namunalar tarkibidagi vitaminlarni aniqlash Shim pack GIST C18 (150 × 4,6 mm; 5 mkm, Shimadzu) teskari fazali kolonkasi bilan jihozlangan LC-40 Nexera Lite yuqori samarali suyuqlik xromatografida asetonitril va sirka kislotaning suvdagi 0,25 % li eritmasidan tashkil topgan gradientli harakatchan fazalaridan foydalananib amalga oshirildi. Xromatografik detektorlash 265, 291 va 550 nm to'lqin uzunlikda bajarildi.
Olingan natijalarni matematik qayta ishlash asosida ishlab chiqilgan anliz metodikasining aniqligi yetarli darajada yuqori ekanligi tasdiqlandi. Chilonjiyda mevasida B6, B3, B2 va C vitaminlari eng ko’p miqdorda bo’lib, B12 vitamini mavjud emasligi ko’rsatildi.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Tsya robota litsenzuetsya vydpovídno do Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 xalqaro litsenziyasi.
Foydalaniladigan adabiyotlar
Mamatkulova, S. A., Abdullaev, S. S., & Askarov, I. R. (2023). Chemical Composition and Medicinal properties of Ziziphus jujuba // Journal of Chemistry of Goods and Traditional Medicine, 2(1), P.184-209. https://doi.org/10.55475/jcgtm/vol2.iss1.2023.152.
Большой энциклопедический словарь лекарственных растений / Под ред. Г. П. Яковлева, изд. 3-е, испр. и доп. // С-Пб: Спец.Лит, 2015. —C. 548-549.
Ахмедов У. Фармакогностическое изучение некоторых растений народной медицины узбекистана. -Автореф. дисс. уч. ст. докт. фармац. наук. Ташкент, 1999. -44 с.
Асқаров И.Р. Табобат қомуси. -Т.: "Мумтоз сўз", 2019. –1142 б.
Асқаров И.Р. Сирли табобат. – Т.: Фан ва технологиялар нашриёт-матбаа уйи, 2021. –1084 б.
Shahrajabian, M.H.; Sun, W.; Cheng, Q. (2020). Chinese jujube (Ziziphus jujuba Mill.)—A promising fruit from Traditional Chinese Medicine // Ann. Univ. Paedagog. Cracoviensis Stud. Nat. 2020, 5. -194–219 p.
Fukalova-Fukalova, Tamara & García-Martínez, María & Ciudad, Patricia & Jiménez, María. (2023). The Effects of Low-Input (Wild and Organic Farming) Conditions on the Nutritional Profile of Ziziphus jujuba Mill. Fruits from the Valencian Mediterranean // Sustainability. 15. 14587. 10.3390/su151914587.
Yanmin Yang; Zhichang Qiu; Lingyu Li; Sriram K. Vidyarthi; Zhenjia Zheng; Rentang Zhang; (2021). Structural characterization and antioxidant activities of one neutral polysaccharide and three acid polysaccharides from Ziziphus jujuba cv. Hamidazao // A comparison. Carbohydrate Polymers.-P.10. https://doi:10.1016/j.carbpol.2021.117879.
CHEN, Kai; FAN, Dingyu; FU, Bing; ZHOU, Jianzhong; LI, Huanrong (2018). Comparison of physical and chemical composition of three chinese jujube (Ziziphus jujuba Mill.) cultivars cultivated in four districts of Xinjiang region in China // Food Science and Technology. http:// doi:10.1590/fst.11118
Meena, V.S.; Singh, K.; Shekhawat, N.; Bhardwaj, R.; Lal, H.; Rani, K.; Gupta, V.; Kumar, A.; Singh, A.; Gora, J.S.; et al. Assessment of Genetic Variability for Fruit Nutritional Composition in the Ex-Situ Collection of Jujube (Ziziphus spp.) Genotypes of Arid Regions of India. Horticulturae 2023, 9, 210. https://doi.org/10.3390/ horticulturae9020210.
Жидкостный хроматограф LC-40 Nexera. https://www.shimadzu.ru/sites/shimadzu.seg/files/SMO/pdf-flyers/LC-40-flyer-03.20.pdf.
Shim-pack GIST Series - Features. https://www.shimadzu.com/an/products/liquid-chromatography/hplc-consumables/g-series/shim-pack-gist-series/features.html.
BLDpharm. https://www.linkedin.com/company/bldpharm.
Carl Roth GmbH + Co. KG Your professional laboratory partner. https://www.chemeurope.com/en/companies/441/carl-roth-gmbh-co-kg.html.
DSM Nutritional Products GmbX. https://www.dsm.com/grenzach/de_de/home.html.
Грецкий С.В., Павлова Л.А. Метод исчерпывающей экстракции из плодов шиповника собачьего // Современные проблемы науки и образования. – 2015. – № 1-1.; URL: https://science-education.ru/ru/article/view?id=18879.
Ultrasonic Cleaner 3L GT Sonic D3 Model. https://www.nordictattoosupplies.com/Ultrasonic-Cleaner-3L-GT-Sonic-D3-Model/ru.
Азизов У.М., Миракилова Д.Б., Турдиева З.В. Влияние технологических параметров на процесс экстракции приполучение сухого экстракта плодов Zizifus jujube Mill. -Фармацевтический журнал. -Ташкент: Ташкентский фармацевтический институт, 2017, № 3, - 79-82 с.
Гребенникова, И.В. Методы математической обработки экспериментальных данных: Учебно-методическое пособие / И.В. Гребенникова.— Екатеринбург : Изд-во Урал. ун-та, 2015.— 124 с.
Эконометрика. Учебник / Под ред. Елисеевой И. И. — 2-е изд. — М.: Финансы и статистика, 2006. — 576 с.