БЕТУЛОН КИСЛОТАСИНИ СИНТЕЗ ҚИЛИШ - Ш.Ш.Турғунбоев; А.Х.Хаитбаев (Farg'ona davlat universiteti, 2023)
Бугунги кунда фармацевтика тармоғини янада ривожлантириш, экспорт ўрнини босувчи маҳаллий доривор препаратлар яратиш муҳим масалалардан бири ҳисобланади. Ушбу мақолада Ўзбекистон ҳудудида ўсувчи Betula pendula дарахти пўстлоғи таркибидан бетулин ажратиб олиш, ажратиб олинган бетулин асосида унинг турли хил ҳосилаларини синтез қилиш, олинган моддаларнинг тузилишини ўрганишнинг физикавий методлари баён этилган. Бу изланишлар асосида маҳаллий доривор моддалар яратиш ишлари амалга оширилади.