QATRONLAR VA NEFT KISLOTALARI UCHUN ADSORBENTLAR - Исмоилов, Муминжон (Farg'ona davlat universiteti, 2023)
Maqolada neft tarkibidagi kislotalarda eng koʼp oʼrganilgani naften kislotalari boʼlib, ular neftning barcha tarkibiy qismlarida uchraydi. Ularni neft franktsiyalarini tarkibidan ajratib olish va xossalarini oʼrganish muhim ahamiyat kasb etadi. Radiusi 70 A0 bo‘lgan silikagel va alyuminiy oksidi neftning kislorodli tarkibiy qismlariga (fenol, yog‘ va naften kislotalari) nisbatan juda faol, lekin ular yoqilg‘ining uglevodorod qismini ham oz miqdorda adsorbsiya qiladi. Binobarin, bu sorbentlar yordamida ajratib olinganda, naften kislotalari tarkibida 10% ga yaqin uglevodorod aralashmalari bo‘ladi. Naften kislotalarini uglevodorodlardan tozalashda qo‘shimcha texnologik jarayonlarga yo‘l qo‘ymaslik uchun g‘ovak radiusi 300 A0 bo‘lgan eng yirik g‘ovakli silikageldan foydalangan ma'qul. Neft kislotalari ichida eng ko‘p o‘rganilgani naften kislotalari bo‘lib, ular neftning barcha tarkibiy qismlarida uchraydi. Ularni neft fraksiyalaridan ajratish va xossalarini o‘rganish muhim ahamiyatga ega.