SUG‘ORILADIGAN TIPIK BO‘Z TUPROQLARDA OG‘IR METALLAR GEOKIMYOSINING QUVASOY SEMENT ZAVODI TA’SIRIDA O‘ZGARISHI (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Quvasoy sement zavodi atrofidagi sug‘oriladigan tipik bo‘z tuproqlarda og‘ir metallarning texnogen ifloslanishi kuzatilmoqda. Cr va Ni asosan yuza qatlamlarda akkumulyatsiyalansa, As va Sb sement changi keltirib chiqargan ishqoriy muhit va sug‘orish ta’sirida chuqurroq qatlamlarga migratsiyalangan. Bu holat mintaqada muntazam tuproq-geokimyoviy monitoringini olib borishni taqozoetadi.