SUG‘ORILADIGAN O‘TLOQI SAZ TUPROQLARINING AGROKIMYOVIY XUSUSIYATLARI VA MELIORATIV HOLATI (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
“Costal-Line Holding” va “Tavakkal-Jo‘rabek Mirzaobod” fermer xo‘jaliklarida olingan ikkita tuproq kesmasi tahlili aniq vertikal agrokimyoviy differensiatsiyani ko‘rsatdi. Ikkala hududda ham gumus miqdori tuproqning haydalma qatlamida eng yuqori bo‘lib "Tavakkal-Jo‘rabek Mirzaobod" fermer xo‘jaliklarida 1,437% va "Costal-Line Holding"da 0,716% fermer xo‘jaliklarida, chuqurlik ortgani sari keskin kamayib borgan. Organik moddaning faqat yuqori qatlamda to‘planishi va quyi qatlamlarda yetishmasligi tuproq unumdorligini cheklovchi asosiy omillardan biri ekanligi aniqlandi.Tuproqlarning meliorativ holati kuchsiz sho‘rlangan va neytralga yaqin barqaror ishqoriy muhitga, pH 7,51–7,88 egaligi bilan tavsiflanadi. Bu barqarorlik karbonatlar mavjudligi bilan izohlanadi.Ushbu natijalar shuni ko‘rsatadiki, tuproq unumdorligini barqaror saqlash uchun organik moddalar balansini tiklashga va ozuqa elementlari ta’minotini yaxshilashga qaratilgan ilmiy asoslangan yondashuvlar zarur.