Mirabilis jalapa L. O‘SIMLIGINING AMINOKISLOTA VA FENOL BIRIKMALARI TARKIBINI O‘RGANISH (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Mirabilis jalapa L.  o‘simligining aminokislota va fenol birikmalari tarkibi YuSSX  usuli yordamida o‘rganildi. Tadqiqot natijasida barcha oqsil hosil qiluvchi aminokislotalar aniqlanib, ularning umumiy miqdori 92,929 mg/g ni tashkil etdi. Eng yuqori miqdorda prolin aniqlanib, u jami aminokislotalarning 35,4% ini tashkil qildi. Namozshomgul tarkibidagi alifatik aminokislotalar ulushi 25,3 %; gidroksil guruhli aminokislotalar esa 12,9 % ni tashkil etdi. Almashinmaydigan aminokislotalarning umumiy miqdori 30,1 % bo‘lib, ular orasida treonin eng yuqori kontsentratsiyada aniqlandi. O‘simlik tarkibidagi fenol birikmalari ham YuSSX usuli bilan tahlil qilinib, ularning umumiy miqdori 22,71 mg/g ni tashkil etdi. Aniqlangan fenol birikmalari orasida rutin eng yuqori, lyuteolin esa aniqlanmagan komponent bo‘ldi.