COMPARATIVE ANALYSIS OF VOCABULARY REPRESENTING NATIONAL RITUALS AND TRADITIONS IN THE DIALECTS OF THE TAJIKS OF SARIOSIYO AND SAMARKAND (Scientific journal of the Fergana State University, 2025)
Ushbu maqolada Sariosiyo va Samarqand tojiklari shevalarida milliy urf-odat va marosimlarni ifodalovchi leksik birliklarning qiyosiy tahlili amalga oshirilgan. Tadqiqot doirasida ushbu shevalarda keng qo‘llaniladigan va xalqning madaniy-ma’naviy merosi sifatida ahamiyat kasb etuvchi so‘zlar lingvistik jihatdan o‘rganilgan. Qadimdan Samarqand va Sariosiyo tojiklari, dunyoning boshqa xalqlari singari, o‘ziga xos urf-odat va an’analarga ega bo‘lib, ushbu qadriyatlar avloddan-avlodga o‘tib, hozirgi kungacha yetib kelgan. Shu nuqtai nazardan, maqolada ushbu ikki hudud shevalarida milliy marosim va rasm-rusumlarni ifodalovchi leksik birliklarning farqlari tahlil qilinadi hamda ularning madaniy va lingvistik xususiyatlari ilmiy-nazariy jihatdan baholanadi.