SIRDARYO VILOYATI O‘SIMLIK QOPLAMINING NDVI KO‘RSATKICHLAR VA UNING GAT TAHLILI (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Ushbu maqola Sirdaryo viloyatida 2005-yilda o‘simlik qoplamining mavsumiy o‘zgarishlarini NDVI ko‘rsatkichlari asosida chuqur o‘rganadi. Tadqiqotda Landsat 7 tasvirlari yordamida 7-may, 8-iyun, 10-iyul va 28-sentyabr kunlari olingan ma’lumotlar tahlil qilindi. Natijalar tabiiy va antropogen o‘simlik qoplamining zichligi, ularning rivojlanish holati va mavsumiy o‘zgarishlarini, xususan, iyul oyidagi sezilarli kamayishni va sentyabrda barqarorlashishni ko‘rsatdi. Ushbu tadqiqot natijalari suv resurslarini boshqarish, qishloq xo‘jaligi samaradorligini oshirish va iqlim o‘zgarishiga moslashish strategiyalari uchun muhim ahamiyatga ega. Tadqiqot masofaviy zondlashdagi fazoviy tahlil va uning ArcGIS yordamida qayta ishlanishi hamda statistik ma’lumotlar orqali geografik-ekologik monitoringni rivojlantirishga xissa qo‘shadi.