FARGʻONA VILOYATIDA AGROTURIZMNI RIVOJLANTIRISHDA TABIIY SHAROIT VA REKREATSION INFRATUZILMANING AHAMIYATI (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Bu maqolada agroturizm – qishloq xoʻjaligi faoliyati va turizm oʻrtasidagi integratsiya sifatida tahlil qilingan. Bugungi kunda agroturizm nafaqat turizmning bir turi, balki qishloq joylarda iqtisodiy oʻsish, yangi mehnat bozorlari yaratish va demografik muvozanatni ta'minlash uchun muhim vosita sifatida baholanmoqda. U mahalliy resurslardan samarali foydalanish, madaniy merosni asrash hamda yangi ish oʻrinlarini yaratishda muhim ahamiyat kasb etadi. Bu sohani rivojlantirishda davlat va xususiy sektor hamkorligi hamda mahalliy tashabbuslarni ragʻbatlantirish asosiy strategik yoʻnalishlardan biri hisoblanadi. Aynan shu jihatlar agroturizmni jahon turizm bozorida barqaror rivojlanish yoʻnalishlaridan biriga aylantirmoqda. Mazkur maqolada Fargʻona viloyati misolida hududning iqlim sharoiti, tuproq-geografik tuzilishi, suv manbalari, agrobiologik resurslar hamda landshaft xilma-xilligi agroturizmning rivojlanishida qanday ahamiyat kasb etishi ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Shuningdek, Fargʻona viloyati hududining yuqori agrar salohiyati, meva-sabzavot yetishtirishdagi mavqeyi, an'anaviy dehqonchilik va bogʻdorchilik faoliyati turizm bilan uygʻunlashtirilishi mumkinligi ta'kidlangan. Tahlillar shuni koʻrsatadiki, hududning tabiiy resurslari agroturizmni rivojlantirishda nafaqat imkoniyat, balki raqobatbardoshlik omili hamdir. Shu asosda Fargʻona viloyatida agroturizmni rivojlantirishning asosiy yoʻnalishlari va tavsiyalari ishlab chiqilgan.