FARG‘ONA VODIYSI NOCTUINI TUNLAMLARINING (LEPIDOPTERA, NOCTUIDAE) RIVOJLANISH SIKLI, FENOLOGIYASI VA OZUQA O‘SIMLIKLARI BILAN TROFIK ALOQALARI (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Maqolada Farg‘ona vodiysi Noctuini tunlamlarining rivojlanish sikli, fenologiyasi va ozuqa o‘simliklari bilan trofik aloqalari ochib berilgan. Olib borilgan tadqiqotlar va tahlillar natijasiga ko‘ra, tadqiqot hududida 16 ta (55,1%) tur monovoltin, 11 ta (37,93 %) tur bivoltin,  2 ta (6,89%) tur polivoltin hayot sikliga ega; imagolarining faollik davriga ko‘ra 4 ta (13,79%) tur bahorgi-yozgi, 9 ta (31,3%) tur yozgi-kuzgi, 15 ta (51,72%) tur bahorgi-yozgi-kuzgi fenologik guruhga mansub; qishlash xususiyatiga ko‘ra 20 ta (68,96%) tur qurtlik bosqichida, qolgan 8 ta (27,58%) tur g‘umbaklik, 1 ta (3,44%) tur tuxum bosqichida qishlab chiqishi aniqlangan. Noctuini tribasi tunlamlari ozuqaga ixtisoslashuvining kenglik darajasiga ko‘ra 4 ta (13,8%) oligofag, 25 ta (86,2%) polifag turlardan iborat bo‘lib, tadqiqot hududida monofag ya’ni ozuqaga ixtisoslashuv darajasi cheklangan turlar uchramasligi qayd etilgan.