FARG‘ONA VODIYSI PENTATOMOIDEA (HETEROPTERA) KATTA OILASI FAUNASINING SHAKLLANISH XUSUSIYATLARI (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Ushbu maqolada Farg‘ona vodiysi hududida Pentatomoidea (Heteroptera) katta oilasiga mansub turlar faunasining shakllanish xususiyatlari yoritilgan. Tadqiqot 2020–2025-yillar davomida o‘tkazilgan bo‘lib, dala kuzatuvlari va entomologik usullari orqali namunalar yig‘ildi hamda laboratoriyada aniqlanib, sistematik jihatdan tasnif qilindi. Natijada Pentatomoidea katta oilasiga mansub turlarning ekologik-trofik guruhlarga taqsimlanishi, ularning zoogeografik areallari va hududiy tarqalish xususiyatlari aniqlangan. Hudud faunasida polifag va oligofag ozuqa tipiga mansub turlar ustun bo‘lib, entomofag tur ham qayd etildi. Shuningdek, mintaqada uchraydigan turlar tarkibiga antropogen omillar va agrotsenozlarning ta’siri ham baholandi. Olingan natijalar Farg‘ona vodiysi Pentatomoidea faunasining shakllanishida tabiiy landshaftlar bilan bir qatorda qishloq xo‘jaligi ekin maydonlarining ham muhim rol o‘ynashini ko‘rsatadi. Tadqiqot natijalari mintaqa entomofaunasini saqlash va zararli turlarga qarshi biologik hamda biologik kurash choralarini ishlab chiqishda amaliy ahamiyatga ega.