APHELINUS MALI (HALDEMAN) – ERIOSOMA LANIGERUM SHIRASIGA QARSHI SAMARALI BIOLOGIK KURASH VOSITASI SIFATIDA (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Ushbu maqolada Andijon viloyati intensiv usulda barpo etilgan olma bog‘larida qizil qon shirasi (Eriosoma lanigerum) ning tabiiy paraziti — Aphelinus mali (Haldeman) ni aniqlash bo‘yicha olib borilgan laboratoriya tadqiqotlari yoritilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, zararlangan novdalardagi shiralarning taxminan 80 foizidan Aphelinus mali parazitlari uchib chiqqani aniqlangan. Ushbu kuzatuvlar mazkur parazitoidning O‘zbekiston olma bog‘larida Eriosoma lanigerum ga qarshi samarali biologik kurash agenti sifatida qo‘llash imkoniyatini beradi.