MEHNAT ERKINLIGI VA INSON QADR-QIMMATI TUSHUNCHALARINING AKSIOLOGIK TAHLILI (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Ushbu maqolada mehnat erkinligi va inson qadr-qimmati tushunchalari falsafiy-aksiologik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Mehnat erkinligi insonning tabiiy huquqi sifatida, uning qadr-qimmatini ro‘yobga chiqaruvchi asosiy vosita sifatida ko‘riladi. Tadqiqotda mehnatga bo‘lgan yondashuv, uning axloqiy va ijtimoiy qadriyat sifatidagi o‘rni, shuningdek, insonning erkin va ongli mehnat faoliyati orqali o‘z qadr-qimmatini anglash jarayoni chuqur tahlil etilgan. Xususan, mehnat erkinligining cheklanishi inson sha’nining poymol bo‘lishi bilan bog‘liqligi, bu esa ijtimoiy tengsizlik, zo‘ravonlik va ijtimoiy izolyatsiyaga olib kelishi mumkinligi asoslab beriladi. Tadqiqotda G‘arb va Sharq mutafakkirlarining fikrlari hamda zamonaviy ijtimoiy-falsafiy yondashuvlar asosida umumlashma xulosalar chiqarilgan.