BUXORO AMIRLIGIDAGI IJTIMOIY HAYOT MASALALARI INGLIZ ALEKSANDR BYORNS TALQINIDA (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Maqolada o’zbek davlatchiligining mang‘it sulolasi boshqaruvi davrida Buxoro amirligiga tashrif buyurgan ingliz zobiti Aleksandr Byornsning yozib qoldirgan safarnomasida berilgan aholi va uning ijtimoiy tarkibi, bu yerda istiqomat qilgan millatlar va ularning o‘ziga xos ko‘rinishi va fe’l-atvori haqidagi ma’lumotlar tahlili aks etgan. Safarnoma turkumidagi asarlarda mualliflar kuzatuvchi va og‘zaki ma’lumotlarni yetkazuvchi shaxs sifatida keltiriladi. Shuningdek, maqolada Buxorodagi eng quyi tabaqa hisoblangan qullarning taqdiri bilan birga bu yerda istiqomat qilgan yahudiy va hindlarga bo‘lgan munosabat haqidagi ma’lumotlar ham keltirilgan. Bundan tashqari, Buxoro amirligining tub aholisi va ayollar haqida ham bir nechta ma’lumotlar qayd etilgan.