SHARQ VA G‘ARB SIYOSIY TAMADDUNIDA TINCHLIK VA XAVFSIZLIK MASALASI TALQINI (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Sharq va G’arb mutafakkirlarining xavfsizlik, barqarorlik va tinchlik borasidagi siyosiy-huquqiy qarashlari madaniy merosining muhim tarkibiy qismini tashkil etib, bunday qarashlar zamirida  o‘tgan ajdodlarimizning ulkan siyosiy-huquqiy tajribasi mujassamlashgan. Mazkur maqolada Sharq va G‘arb mutafakkirlarining siyosiy-huquqiy qarashlari asosida xavfsizlik, barqarorlik va tinchlik masalalariga yondashuvlari tahlil qilinadi. Xususan, Konfutsiy, Avgustin, Forobiy, Ibn Sino, Foma Akvinskiy, Martin Lyuter, Gyugo Grotsiy, Gobbs, Kant kabi mutafakkirlarning tinchlik, adolat, qonun ustuvorligi, davlat boshqaruvi va xalqaro munosabatlar haqidagi fikr-mulohazalari tahlil etilib, tarixiy tajriba va hozirgi davr o‘rtasida bog‘liqliki ochib beriladi. Ularning zamonaviy siyosiy barqarorlik, xavfsizlik va tinchlikni saqlashda muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qilishi ta’kidlanadi.