IJTIMOIY-FALSAFIY OMIL SIFATIDA MEHNAT ERKINLIGI VA UNING INSONIY TARAQQIYOTDAGI O‘RNI (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Mazkur maqolada mehnat erkinligi ijtimoiy-falsafiy omil sifatida tahlil qilinib, uning inson salohiyatini ro‘yobga chiqarish, ijtimoiy adolatni ta’minlash va barqaror taraqqiyotni shakllantirishdagi o‘rni yoritiladi. Mehnatning insoniylik mohiyati, erkin tanlov asosidagi faoliyatning jamiyatdagi ijtimoiy o‘zgarishlarga ta’siri falsafiy va huquqiy manbalar asosida tahlil etiladi. Shuningdek, mehnat erkinligining yo‘qligi tufayli yuzaga keladigan ijtimoiy salbiy oqibatlar, jumladan, majburiy mehnat, gender tengsizligi va bolalar mehnati masalalari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda klassik va zamonaviy g‘oyalar, statistik ma’lumotlar hamda O‘zbekiston va xorijiy tajribalar asosida ijtimoiy-falsafiy xulosalar chiqariladi.