SADRIDDIN AYNIY ASARLARIDA JADIDCHILIK FAOLIYATINI JAMIYAT HAYOTIGA KIRIB KELISH SHART-SHAROITINING YORITILISHI (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Ushbu maqolada Sadriddin Ayniy asarlarida jadidchilik faoliyatining jamiyat hayotiga kirib kelishi bilan bog‘liq ma’lumotlar tahlil qilingan. Jadidchilik harakati xalqimiz ma’naviy savodxonligini oshirish, boshqaruv tizimini xalq manfaatlariga moslashtirish va uni jahon standartlariga yaqinlashtirish g‘oyalarini ilgari surgan. Sadriddin Ayniy “Buxoro inqilobi tarixi uchun materiallar” asarida jadidchilik faoliyatini ma’rifatparvarlik va taraqqiyparvarlik harakati sifatida keng yoritgan. “Qisqacha tarjimai holim” asarida jadid matbuoti haqida, “Buxoro inqilobi tarixi uchun materiallar”da esa jadid maktablarining Buxoro ta’lim tizimidagi ahamiyati, ma’rifatparvarlik va taraqqiyparvarlik qarashlarining yoyilishidagi o‘rni hamda maorifni rivojlantirishdagi xizmatlari haqida ma’lumotlar keltirilgan.