O‘ZBEKISTON VA UNGA TUTASH TOG‘LI HUDUDLARDAGI GLYATSIOGЕN KO‘LLAR VA ULARNING SUV RESURSLARI (Isfayramsoy daryosi havzasi misolida) (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Jahonda yuz beradigan ekologik halokatlarning aksariyati sel toshqinlari hissasiga to‘g‘ri keladi. Suv toshqinlari kutilmaganda ro‘y berishi, insonlarning xayotiga jiddiy xavf solishi, ularning uy-joylari, mol-mulklari va boshqa xalq xo‘jalik obyektlariga juda katta zarar yetkazishi bilan boshqalardan farqlanadi. Shunday potensial sel toshqinlari xavfiga ega bo‘lgan manbaalardan biri tog‘li o‘lkalarda tarqalgan glyatsiogen ko‘llardir. Bunday ko‘llar Farg‘ona vodiysining tog‘li hududlarida ham juda ko‘plab topiladi. Mazkur maqolada Oloy tog‘ tizmalaridan Farg‘ona vodiysiga oqib tushadigan Isfayramsoy daryosi havzasidagi glyatsiogen ko‘llarning tarqalish qonuniyatlari hamda ularning suv resurslari bilan bog‘liq masalalar yoritib beriladi.