FARG‘ONA VODIYSI SUV HAVZALARIDA UCHROVCHI YALANGBALIQLARNI TARQALISHI VA MUHOFAZA MASALALARI (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Mazkur maqolada Farg‘ona vodiysidagi ichki suv havzalarida uchraydigan Nemacheilidae oilasiga mansub yalangbaliqlarni muhofaza qilish masalalari o‘rganildi. Vodiyning ichki suv tizimlaridagi baliqlarning ekotizimga moslashganligi va endemik turlarining ahamiyati qayd etilib, tadqiqotlar davomida yangi kashf etilgan turlar, shuningdek, mavjud baliq turlarining ekologik holati va tahdid omillari tahlil qilindi. Yalangbaliqlarni saqlab qolish uchun ekologik muhofaza hududlarini tashkil etish, suv resurslaridan barqaror foydalanish, invaziv turlarni nazorat qilish va ilmiy tadqiqotlarni davom ettirish zarurligi ko‘rsatib o‘tildi. Shuningdek, turlarni muhofaza  qilish maqsadida xalqaro va milliy qizil ro‘yxatlarga kiritish va mahalliy aholini jalb etish bo‘yicha takliflar beriladi.