ISFAYRAMSOY DARYOSIDA TARQALGAN AMUR CHEBAKCHASI (PSEUDORASBORA PARVA)NING MORFOLOGIK O‘ZGARUVCHANLIK XUSUSIYATLARI (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
O‘zbekiston suv havzalarining invaziv baliqlaridan biri Pseudorasbora parvatning morfologik o‘zgaruvchanlik xususiyatlari tadqiq etildi. Bunda, Isfayramsoy daryosidan yig‘ilgan namunalar asosida P. parva ning morfometrik tasnifi keltirildi. Shu bilan birga, populyatsiyalar orasida yuz beradigan morfologik o‘zgaruvchanlik xususiyatlari morfometrik ko‘rsatkichlari asosida hisoblab chiqildi. Unga ko‘ra, Isfayramsoy daryosi namunalarida morfologik o‘zgaruvchanlik chegaralari variatsiya koeffitsiyenti bilan baholanganda, o‘rtacha o‘zgaruvchanlik qiymatlari yuqori ustunlikka ega bo‘ldi. Past o‘zgaruvchanlikka uchragan belgilari kam bo‘lib, yuqori o‘zgaruvchanlik xususiyatlari kuzatilmadi.