FARG‘ONA VODIYSI OLMAZOR BOG‘LARI TANGACHAQANOTLI HASHAROTLARINING (INSECTA: LEPIDOPTERA) TUR TARKIBI (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Maqolada Farg‘ona vodiysi olmazor bog‘larida uchraydigan tangachaqanotli (Lepidoptera) hasharotlarning tur tarkibi ularning mahalliy nomlari bilan birgalikda keltirilgan. Tadqiqotlar 2020-2024-yillar davomida Farg‘ona, Andijon va Namangan viloyatlarining bog‘dorchilikka ixtisoslashgan hududlarida olib borilgan. Hasharotlarning imagolari yorug‘lik tuzoqlari yordamida yig‘ilib, klassik morfologik hamda genital belgilari asosida identifikatsiya qilingan. Turlarning ro‘yxati sistematik tartibda berilgan. Farg‘ona vodiysining olmazor bog‘larida jami 15 ta oilaga mansub 43 ta tur aniqlangan. Ular orasida Tortricidae (barg o‘rovchilar) oilasiga mansub turlar son jihatidan ustunlik qiladi. Tadqiqot natijalari mevali bog‘larda keng tarqalgan va iqtisodiy zarar yetkazuvchi turlarni aniqlash, ularning trofik munosabatlardagi o‘rnini baholash, shuningdek, ekologik asoslangan kurash choralarini ishlab chiqishda muhim ahamiyat kasb etadi.