JANUBIY FARG‘ONA SHAROITIDA SMERINTHUS KINDERMANNII LEDERER, 1857 NING (INSECTA: SPHINGIDAE) BIOLOGIYASI (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Mazkur maqolada Sphingidae oilasiga mansub Smerinthus kindermannii (Lederer, 1857) turining Janubiy Farg‘ona sharoitida biologiyasiga oid ma’lumotlar keltirilgan. S. kindermannii ning tadqiqot hududida tarqalishi, mavsumiy rivojlanishi, har bir rivojlanish (kapalak, tuxum, qurt, g‘umbak) bosqichidagi morfologik belgilari tasvirlab berilgan. Tadqiqotlar Farg‘ona vodiysining janubiy qismi – Farg‘ona viloyati hududida olib borilgan, namunalar tungi yoritgich uskunasi (DRL - 200) yordamida yig‘ilgan. S. kindermannii Janubiy Farg‘ona sharoitida bir mavsumda uch avlod beradi. Birinchi avlod   mart-aprel, ikkinchi avlod may-iyun, uchinchi avlod avgust -sentyabr oylarida rivojlanadi. S. kindermannii kapalagining tuxumi och yashil rangda bo‘ladi. Tuxumdan chiqqan yosh lichinkalarning tana uzunligi 6,8-7,2 mm, tanasining rangi och yashil bo‘ladi, ikkinchi yoshdan to‘q yashil rangga o‘zgaradi. Lichinkalar beshinchi yoshda g‘umbakka aylanadi. G‘umbakka aylanishdan 5-6 kun oldin oziqlanishdan to‘xtaydi va qoramtir qizg‘ish rangga kiradi. Yangi hosil bo‘lgan g‘umbakning uzunligi o‘rtacha 37,4 mm, og‘irligi 245 mg ni tashkil etadi. Dastlab bosh ko‘krak hamda boshlang‘ich qanot qismlari qizg‘ish, qorin qismi to‘q qizg‘ish rangda, 7 kundan so‘ng oldingi tomoni to‘q qizg‘ish jigarrang, qorin tomoni esa qaramtir rangga o‘zgaradi.