(untitled) (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Universal paxta tozalash kompleksi (UXK) agregatida paxtadan mayda va yirik iflosliklarni ajralishini jadallashtirish bilan tozalangan paxta tarkibida yirik iflosliklar bo‘lishi oldini olish uchun ishlab chiqilgan qobirg‘ali kolosniklarga paxta bo‘lakchalari ta’sirining tadqiqotlari olib borildi. Qobirg‘ali kolosniklar oraliq masofasini , ва kattaligi o‘zgarishida paxta bo‘lakchalaridan iflosliklarni ajralish darajasi o‘rganildi. Paxta bo‘lakchalarini qobirg‘ali kolosniklarga urulishidan paxtadan iflosliklarni ajralishi bo‘yicha ikki tartibli bir jinsli tenglamalar olindi. Olingan tenglamlarga Maple dasturida ishlov berilib, paxta bo‘lakchalaridan iflosliklarni ajralishini belgilovchi grafik olindi. Bunda qobirg‘ali kolosniklar oraliq masofasi bo‘lganda paxta bo‘lakchasidan mayda va yirik iflosliklarni ajralishi qolgan kolosniklar oraliq masofasiga qaraganda samarali kechishi aniqlandi.